10/06/2014
Στοίχημα του νέου υπουργού η ρύθμιση του χρέους

 

Μαζί με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια, που παραλαμβάνει τα «κλειδιά» του ΕΣΠΑ, το καινούργιο πρόσωπο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης και τον Μ. Βορίδη στην ηγεσία του «δύσκολου» υπουργείου Υγείας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Όχι μόνο λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και της επιτακτικής ανάγκης να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία.Η επιλογή του πρωθυπουργού να αναθέσει στον κ. Χαρδούβελη τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να είχε «κλειδώσει» τις τελευταίες μέρες, παρά την έντονη φημολογία που οργίαζε γύρω από το πρόσωπο του νέου τσάρου της οικονομίας. Πρόκειται για δοκιμασμένο τεχνοκράτη, με διεθνή αναγνώριση και πλούσια εμπειρία στα τραπεζικά δρώμενα εντός και εκτός Ελλάδας, ο οποίος διατήρησε χαμηλούς πολιτικούς τόνους, παρά το ότι στο παρελθόν υπήρξε στενός συνεργάτης δύο πρωθυπουργών, του Κ. Σημίτη και του Λ. Παπαδήμου. Πρόσφατα δε είχε ταχθεί υπέρ της μείωσης της φορολογίας και κατά των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων, επιμένοντας στην προώθηση κρίσιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ χαρακτηρίζεται από μια επιθετική, με έντονα στρατηγικά χαρακτηριστικά, άποψη για την οικονομία.

Ειδικά με τον κ. Παπαδήμο, ο ρόλος του ως διευθυντή του οικονομικού του γραφείου τον έφερε στην πρώτη γραμμή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων για την εκτέλεση του PSI τον Μάρτιο του 2012. Εμπειρία καθοριστική και για τα νέα του καθήκοντα, αφού στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται σήμερα η νέα διευθέτηση του χρέους, με τον πρωθυπουργό να καταλήγει τελικά στη συγκεκριμένη επιλογή για τον κ. Χαρδούβελη, που αντικαθιστά τον κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος όπως όλα δείχνουν οδεύει πλέον στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδας, στέλνοντας και μήνυμα σταθερότητας προς το εξωτερικό.

«Θα ήμουν ευτυχής εάν ολοκληρωθούν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ώρα τους και θα ήμουν ευτυχής εάν τύγχαναν έγκρισης από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών και όλα τα κόμματα εξουσίας. Να γίνουν κτήμα μας», είναι είναι η πεποίθηση του νέου υπουργού Οικονομικών, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του στην «Η», ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως ορισμένες από τις πλέον δύσκολες μεταρρυθμίσεις είναι μπροστά μας, όπως επίσης πως καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο. Ο ίδιος εκτιμά πως η λύση δεν είναι σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, ενώ χαρακτηρίζει «κλειδί» για την προσέλκυση επενδύσεων τη διευκόλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την πάταξη της διαφθοράς και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τοποθετώντας, παράλληλα, ψηλά στην ιεραρχία, τη διασφάλιση ενός βιώσιμου χρέους που θα μειώσει τον φόβο μελλοντικής υπερφορολόγησης.

Στο πλαίσιο πάντα των πολιτικών ισορροπιών που απορρέουν από την αναντίρρητη για τον ίδιο ανάγκη παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη και τις οποίες πλέον θα έχει την ευθύνη να διασφαλίσει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Eurogroup, με πρώτο κρας τεστ τη συνεδρίαση της 19ης Ιουνίου. Άλλωστε, η ατζέντα του οικονομικού επιτελείου είναι φορτωμένη, αφού στα μέσα Ιουλίου αναμένεται εκτός απροόπτου η τρόικα στην Αθήνα για συζητήσεις, προπαρασκευαστικές, της μεγάλης φθινοπωρινής διαπραγμάτευσης όπου θα κριθεί η νέα λύση για το χρέος, αλλά και τα περιθώρια χαλάρωσης των στόχων του προγράμματος προσαρμογής, ώστε να ανοίξει σταδιακά παράθυρο φορολογικών ελαφρύνσεων.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τις δύο ισόποσες δόσεις, ύψους 1 δισ. ευρώ η καθεμία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη χρηματοδότηση της οικονομίας με κρίσιμο σταθμό, από πλευράς ρευστότητας, τον Αύγουστο, καθώς τότε πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 7 δισ. ευρώ.

Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις << Ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Ν. Δένδιας καλείται να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και να χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια όχι μόνο των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστος και επιτυχημένος στα καθήκοντά του ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που καλείται πλέον από το νέο του πόστο να συνδράμει στο μεγάλο στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας. Καθοριστικός, όμως, αναμένεται να είναι και ο ρόλος του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνη, αφού ο μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης των επόμενων ετών, ενώ το έργο του θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στον αγροτικό κόσμο, σε μια ευαίσθητη πολιτική περίοδο.

Δύσκολο χαρτοφυλάκιο αναλαμβάνει όμως και ο Μ. Βορίδης, που διαδέχεται τον Αδ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας, με ανοικτά μεγάλα και δύσκολα «μέτωπα»: Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ρυθμίσεις για το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο πρέπει να περιοριστεί στο 15%, το claw back (διεκδίκηση και είσπραξη υποχρεωτικών επιστροφών) από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, οι νοσοκομειακές υποδομές του ΕΣΥ, χωρίς να αποκλείεται να μπει «λουκέτο» σε κάποια δημόσια νοσοκομεία.

Προς την ΤτΕ

  • Ο Γ. Στουρνάρας οδεύει όπως όλα δείχνουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, μετά από μια καθοριστική διετία ως υπουργός Οικονομικών. Έφερε επιτυχώς εις πέρας δύσκολες διαπραγματεύσεις, καταφέρνοντας να γυρίσει το κλίμα στο εξωτερικό υπέρ της Ελλάδας με μεγάλα επιτεύγματα την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος, που «ξεκλειδώνει» τώρα τη νέα συμφωνία για το χρέος, την επιστροφή στις αγορές και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
  • Αύριο αναμένεται να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον Β. Σόιμπλε, σε μια προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση, πιθανόν μαζί με τον σύμβουλο του Πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου. Τυπικά οι διαδικασίες για να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ το πιθανότερο είναι πως ξεκινούν αύριο σε συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τράπεζας.

Who is who
Ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, μέχρι χθες ήταν Οικονομικός Σύμβουλος και επικεφαλής Οικονομικών Μελετών του ομίλου Eurobank. Μεταξύ Νοεμβρίου 2011 - Μαΐου 2012 διατέλεσε διευθυντής οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, ενώ στην ίδια θέση είχε βρεθεί και επί πρωθυπουργίας Σημίτη (2000-2004).

Υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας (1996-2000), οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995) και σύμβουλος Ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993). Είναι κάτοχος του διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά από το Berkley - California USA και Master of Science στο Bachelor of Arts στα εφαρμοσμένα μαθηματικά από το Harvard Μασαχουσέτης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90