03/06/2014
Τέλος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έξι χώρες-μέλη της ΕΕ.

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έβαλε τέλος στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (EDP) για έξι χώρες-μέλη, συμπληρώνοντας ότι άλλες δύο χώρες έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να φέρουν το έλλειμμα εντός του προβλεπόμενου ορίου.
Ειδικότερα οι έξι χώρες που βγήκαν από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Σλοβακία και η Τσεχία.
Οι δύο χώρες που εργάζονται για την μείωση του ελλείμματος είναι η Πολωνία και η Κροατία.
Ο αριθμός των χωρών, τα δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων κρίνονται υπερβολικά θα περιοριστεί σε 11 από 17, εφόσον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώσει τις προτάσεις της Επιτροπής.
Μεταξύ των 11 χωρών είναι η Γαλλία η οποία έχει δεσμευθεί να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% το 2015, όπως και η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Βρετανία.
Η Μάλτα αναμένεται να το πράξει φέτος, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία και η Κροατία έχουν περιθώριο έως το 2016.
«Οι προσπάθειες και οι θυσίες που γίνονται σε όλη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να αποδίδουν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η Επιτροπή επισήμανε επίσης ότι αποφάσισε να μην αναλάβει δράση εναντίον της Φινλανδίας το δημοσιονομικό έλλειμμα της οποίας αναμένεται να ξεπεράσει το όριο του 3% κρίνοντας ότι «η υπέρβαση οφείλεται στη συνεισφορά της χώρας στις επιχειρήσεις αλληλεγγύης για άλλες χώρες μέλη του ευρώ».
Αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκινήσει διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τη Λετονίας, τη Ρουμανίας και τη Σουηδία.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90