27/05/2014
Αγωγές κατά ΕΚΤ και Κομισιόν για το κυπριακό κούρεμα από καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες

 

Καταθέτες σε κυπριακές τράπεζες μήνυσαν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γιατί τους έφεραν σε δυσμενή θέση, ως μέρος της περσινής απόφασης για το πακέτο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.  Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, οι καταθέτες κατέθεσαν τέσσερις αγωγές ζητώντας αποζημιώσεις, για τις αναγκαστικές απώλειες στις καταθέσεις τους στην Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα μετά το κούρεμα.
Σύμφωνα με τις αγωγές, η ΕΚΤ και η Επιτροπή «στέρησαν» τους καταθέτες από τα χρήματά τους και «υπερέβησαν καταφανώς και με σοβαρό τρόπο τα όρια της εξουσίας τους προκαλώντας» την πρόωρη ψήφιση ενός εργαλείου bail-in στις καταθέσεις». Οι αγωγές αμφισβητούν επίσης τους «περιορισμούς στην κυκλοφορία του χρήματος εμποδίζοντας τους κατόχους καταθέσεων να αποσύρουν ή να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε ασφαλέστερους» δανειστές.
Λεπτομέρειες για τις αγωγές στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Οι καταθέτες δεν αναφέρουν πόσα χρήματα έχασαν από το κούρεμα στις καταθέσεις τους.  Οι αγωγές αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες 12 αγωγές που κατατέθηκαν το περασμένο έτος στο Δικαστήριο της ΕΕ, που μπορεί να αμφισβητήσει τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΕΚΤ. Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις εν εξελίξει υποθέσεις.

 

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90