27/05/2014
Επιβεβαιώθηκε το θετικό πρόσημο στις εξαγωγές από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων

 

Σε επιβεβαίωση των αρχικών εκτιμήσεων για την πορεία των εξαγωγών στο πρώτο τρίμηνου προχώρησε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), μετά από σχετική ανάλυση του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το μήνα Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε η ανακοπή του πτωτικού σερί στη συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2013, καθώς τον περασμένο Μάρτιο προέκυψε αύξηση κατά 1,4% στα 2,15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει υποχώρηση της τάξης του 5,9%.

Όπως παρατηρεί ο ΠΣΕ, η ανοδική αντίδραση των εξαγωγών περιόρισε τις απώλειες και σε επίπεδο τριμήνου, καθώς στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014 προκύπτει πτώση 3%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η υποχώρηση διαμορφώνεται στο 4,7%.

Η αύξηση του περασμένου Μαρτίου αποδίδεται κυρίως στην καλύτερη πορεία των εξαγωγών πετρελαιοειδών προς Τρίτες Χώρες, ακολουθούμενη από τις θετικές επιδόσεις στους κλάδους των χημικών και των διάφορων βιομηχανικών προϊόντων. Οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές προς τις Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν κατά 5,2%, την ώρα που υποχώρησαν κατά 2,6% προς τις χώρες της Ε.Ε. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, προκύπτει μείωση τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (-4,1%), όσο και προς Τρίτες Χώρες (-9,2%).

Συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των εισαγωγών                      

Στο πεδίο των εισαγωγών, συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση που είχε καταγραφεί και τον περασμένο Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,1%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 17%, κυρίως λόγω των νέων εισαγωγών πλοίων αξίας περίπου 430 εκατ. ευρώ από Τρίτες Χώρες.

Σημειώνεται ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν τον Μάρτιο κατά 49,9%.

Σε επίπεδο τριμήνου 2014, προκύπτει οριακή μείωση 0,3%, σε σχέση με πέρυσι, εάν όμως εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 10,5%.

 

Πηγή: www.naftemporiki.gr


efm_728x90