27/05/2014
Ντράγκι: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τον Ιούνιο αν παραμένει χαμηλά ο πληθωρισμός

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι έτοιμη να λάβει νέα μέτρα τον Ιούνιο σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός παγιώνεται στην ευρωζώνη, διεμήνυσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
«Δεν έχουμε συμφιλιωθεί με το να επιτρέψουμε τον πληθωρισμό να παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ μεγάλο διάστημα. Δεν υπάρχει συζήτηση για τον στόχο μας, που είναι η επιστροφή του πληθωρισμού προς το 2% μεσοπρόθεσμα, σύμφωνα με την εντολή μας», δήλωσε ο κ. Ντράγκι, σε ομιλία του στο συνέδριο που διοργανώνει η ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας.
Δεν αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στα πιθανά μέτρα, μετά τη δήλωση που έκανε στις 8 Μαΐου ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ αισθάνονται «άνετα» με τη λήψη μέτρων στην επόμενη συνεδρίασή του και επιθυμούν τη χρήση μη συμβατικών μέτρων, εάν αυτό χρειασθεί.
«Αυτό που πρέπει να παρακολουθούμε ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, είναι αν υπάρχει η πιθανότητα να καθιερωθεί ένα αρνητικό σπιράλ μεταξύ χαμηλού πληθωρισμού και υποχώρησης των πληθωριστικών προσδοκιών και των πιστώσεων, ιδιαίτερα στις χώρες που αντιμετωπίζουν πιέσεις».
«Το κύριο θέμα σήμερα, ωστόσο, είναι η σωστή χρονική επιλογή», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90