21/05/2014
Κτηματαγορά: Παραμένει ¨παγωμένη» με ή χωρίς φόρο υπεραξίας

 

«Την προηγούμενη εβδομάδα δημοσιοποιήσαμε περίπου 100 αγγελίες με σπίτια σε τιμές κόστους. Κι ενώ θα περιμέναμε να σπάσουν τα τηλέφωνα το ενδιαφέρον είναι σχεδόν ανύπαρκτο» αναφέρει ο επικεφαλής ενός από τα μεγαλύτερα κτηματομεσιτικά γραφεία  στο Capital.gr. Πράγματι, παρότι το αλαλούμ με το φόρο υπεραξίας, που κρατούσε σε ομηρία την κτηματαγορά για διάστημα τεσσάρων μηνών, έχει πάψει να υφίσταται καθώς εκδόθηκαν οι απαιτούμενες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, η κτηματαγορά παραμένει… κλινικά νεκρή.
Το φοροτσουνάμι των τελευταίων ετών και ο παραλογισμός των αντικειμενικών αξιών έχουν απαξιώσει τα ακίνητα ως επενδυτικό προϊόν, ενώ η κρίση εκτόξευσε την υπερπροσφορά, μιας και τα πωλητήρια αυξήθηκαν με στόχο την εξασφάλιση ρευστότητας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν στην αγορά τουλάχιστον 200.000 αδιάθετα ακίνητα, αριθμός που δεν περιλαμβάνει όσα βγαίνουν στο «σφυρί» κάθε εβδομάδα λόγω  χρεών των ιδιοκτητών τους.
«Άλλοθι» ο φόρος υπεραξίας
Η έλλειψη διευκρινίσεων σχετικά με το πώς πληρώνεται ο φόρος υπεραξίας, ήτοι η διαφορά μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης (ακινήτων που απεκτήθησαν πριν από το 1995) είχε αναγκάσει τους συμβολαιογράφους να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» στα γραφεία τους το τετράμηνο Ιανουάριος – Απρίλιος.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ΤτΕ, ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος (χρηματοδότηση για αγορά, επαναδιαπραγμάτευση υφιστάμενων δανείων, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια, μεταφορά οφειλών πελατών από μια τράπεζα σε άλλη) το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ήταν κατά 63,3% μειωμένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013. Αλλά και η αξία των οικιστικών ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι εκτιμήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη διαμεσολάβηση των πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν το α΄ τρίμηνο του 2014 μειωμένη κατά 66,2% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2013.
Την ίδια στιγμή, η διασαφήνιση, τέλη Απριλίου, σχετικά με το τι ακριβώς ισχύει με το νέο αυτό φόρο δεν επιβεβαίωσε το αισιόδοξο σενάριο. Ότι δηλαδή, η αγορά θα «τροφοδοτούνταν» από τις αγοραπωλησίες που παρέμεναν από τις αρχές της χρονιάς σε … “sleeping mode”.
Όλα αυτά, όταν, σύμφωνα με συμβολαιογράφους, η σύγχυση παραμένει, με επιπρόσθετες διευκρινίσεις να είναι απαραίτητες για δεκάδες εξειδικευμένες υποπεριπτώσεις συναλλαγών που υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας. «Για παράδειγμα, εάν ιδιοκτήτης απέκτησε τμήμα δικαιώματος σε ακίνητο το καλοκαίρι του 1995 και ένα άλλο τμήμα δικαιώματος το 1993, ο υπολογισμός του φόρου υπεραξίες απαιτεί ιδιαίτερα πολύπλοκες αναγωγές» σημειώνουν. Ως αποτέλεσμα, οι μοναδικές αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται αφορούν ακίνητα που δεν υπόκεινται σε φόρο υπεραξίας.

Τιμές στο ναδίρ
Εάν ληφθούν υπόψη τα τερτίπια με το φόρο υπεραξίας, η υπερφορολόγηση και το τεκμήριο που υπολογίζεται βάσει των διογκωμένων αντικειμενικών, γίνεται αντιληπτό γιατί αν και υπάρχει προσφορά φθηνών σπιτιών, η ζήτηση είναι πενιχρή.
Ενδεικτικά, στην Κυψέλη, διαμέρισμα 48 τ.μ., πρώτου ορόφου, κατασκευής 1971, σε καλή κατάσταση, πωλείται προς 12.500 ευρώ. Στο Παγκράτι διαμέρισμα 52 τ.μ., ισόγειο, κατασκευής 1965 σε άριστη κατάσταση διατίθεται προς 20.000 ευρώ.
Στους Αμπελόκηπους σε καλή κατάστηση ισόγειο οροφοδιαμέρισμα 25 τ.μ., κατασκευής 1970, πωλείται προς 18.000 ευρώ.
Στα Κάτω Πατήσια, ανακαινισμένο διαμέρισμα 55 τ.μ., τρίτου ορόφου, με κεντρική θέρμανση,  πωλείται προς 20.000 ευρώ.
Στην Καλλιθέα άριστης κατάστασης διαμέρισμα 35 τ.μ., τρίτου ορόφου, κατασκευής 1958, πωλείται προς 18.000 ευρώ.
Οι παραπάνω τιμές είναι οι αρχικά ζητούμενες τιμές, με τις ονομαστικές αξίες των διαμερισμάτων να έχουν υποχωρήσει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε ποσοστό 7,5%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90