17/05/2014
Διασυνοριακό εμπόριο: Εισαγωγή ηλεκτρονικών πληρωμών για όλες τις διοικητικές υπηρεσίες

 

Οι 13 μεταρρυθμίσεις που προωθούνται για την ουσιαστική μείωση του εξαγωγικού κόστους για κάθε Έλληνα επιχειρηματία που έχει εξωστρεφή προσανατολισμό συζητήθηκαν στην 8η Συνεδρίαση της Μικτής Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ν. Μηταράκη.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ενίσχυση και περαιτέρω αξιοποίηση της Ελληνο-Κινεζικής συνεργασίας σε ευρύτατο φάσμα τομέων, μεταξύ άλλων της Ναυτιλίας και του Πολιτισμού, στο πλαίσιο της Συμφωνίας και των Μνημονίων Συνεργασίας που υπογράφηκαν από τον υφυπουργό και τον εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων (NDRC) της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, τον Φεβρουάριο.

Επίσης, υπήρξε ενημέρωση για την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου- «Enterprise Greece» καθώς και για την πορεία υλοποίησης των δράσεων που προβλέπει ο Οδικός Χάρτης Διευκόλυνσης του Εξωτερικού Εμπορίου.

Ενάμιση χρόνο μετά από την επίσημη παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής και του Οδικού Χάρτη για τη Διευκόλυνση του Εξωτερικού Εμπορίου 2012-2015, το περιβάλλον γύρω από την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, έχει μεταβληθεί σημαντικά, σημειώθηκε στη συνεδρίαση και υπενθυμίστηκε ότι οι βασικοί στόχοι της Στρατηγικής για τη Διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου είναι: Η μείωση του αριθμού των ημερών που χρειάζονται για τη διεκπεραίωση μιας εξαγωγής κατά 50% έως το 2015. Η μείωση του διοικητικού κόστους εξαγωγής κατά 20% έως το 2015 και η καθιέρωση της Εθνικής Ενιαίας Θυρίδας για τις εξαγωγές (Single Window).

Τα επόμενα βήματα

Οι 13 προτεραιότητες που έχουν τεθεί για το μέλλον είναι:

- Χάραξη σχεδίου δράσης για δημιουργία Ηλεκτρονικής Πύλης (Portal) που θα φιλοξενηθεί από το Enterprise Greece S.A.

- Έχουν προταθεί τα επόμενα πέντε προϊόντα/ κατηγορίες σε συνεργασία με τους εξαγωγικούς φορείς, για τη διεξαγωγή Μελέτης Αναλυτικής Καταγραφής και Αποτύπωσης Επιχειρησιακών Διαδικασιών Εξαγωγής (Business Process Analysis).

- Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για πιστοποιητικά, άδειες και εξουσιοδοτήσεις να υποστηρίζεται πλήρως και στο ΥπΑΑΤ.

- Έχει οργανωθεί επικείμενη εκπαιδευτική επίσκεψη (Study Visit) στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όπου θα εκπαιδευτούν επιλεγμένα στελέχη του δημοσίου τομέα και ειδικότερα της τελωνειακής διοίκησης, με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

- Το επίπεδο των τελωνειακών ελέγχων βρίσκεται ήδη σε χαμηλά επίπεδα (5-8%) και πλησιάζει το μέσο όρο των κρατών- μελών της ΕΕ με συνεχόμενη βελτίωση.

- Διεύρυνση των δυνατοτήτων χρήσης τεχνικών εκτίμησης κινδύνων στις εξαγωγές και σε άλλες υπηρεσίες Υπουργείων πέραν των Τελωνείων, με προτεραιότητα εφαρμογής στο ΥπΑΑΤ.

- Εισαγωγή των ηλεκτρονικών πληρωμών για όλες τις διοικητικές υπηρεσίες που έχουν σχέση με το διασυνοριακό εμπόριο.

- Συντονισμός Διεξαγωγής ελέγχων μεταξύ των Τελωνείων και άλλων επιλεγμένων δημόσιων υπηρεσιών.

- Αύξηση των εταιρειών που εγκρίθηκαν για Απλουστευμένες Διαδικασίες ώστε να ισοδυναμούν με το 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών έως το τέλος του 2015, μέσω διεξαγωγής ενημερωτικών σεμιναρίων.

- Αύξηση των εταιρειών που εγκρίθηκαν ως Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς ώστε να ισοδυναμούν με το 20% της συνολικής αξίας των εξαγωγών έως το τέλος του 2015, μέσω διεξαγωγής ενημερωτικών σεμιναρίων.

- Αύξηση των Εγκεκριμένων Εμπόρων Φρούτων και Λαχανικών στους 40 έως το τέλος του 2014.

- Ανάπτυξη του βασικού σχεδίου για ολοκλήρωση των διαδικασιών για ένα σύστημα σημαίνουσας σημασίας για τους λιμένες και τα αεροδρόμια.

- Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της Εθνικής Ενιαίας Θυρίδας για τις Εξαγωγές (Single Window) θα πραγματοποιηθεί με την διασύνδεση του συστήματος ICISnet των Τελωνείων και του Μητρώου Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) του ΥπΑΑΤ. Σταδιακά θα διασυνδεθούν οι υπόλοιπες υπηρεσίες που σχετίζονται με το εξωτερικό εμπόριο.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90