15/05/2014
Ακόμη και χωρίς κούρεμα ακριβή η βοήθεια προς την Ελλάδα

 

Όφελος 78,2 δισ. ευρώ θα προσέφερε στην Ελλάδα ενδεχόμενη μείωση του επιτοκίου των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής τους στα 50 χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της γερμανικής τράπεζας DZ Bank, την οποία επικαλείται σε σημερινό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η βοήθεια προς την Ελλάδα θα είναι ακριβή ακόμη και χωρίς κούρεμα» η γερμανική εφημερίδα «Suedeutsche Zeitung».
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε «κούρεμα» του χρέους κατά 40%, ενώ ο Γερμανός φορολογούμενος θα επιβαρυνθεί κατά περίπου 22 δισ. ευρώ. Το ακριβές ύψος της επιβάρυνσης, διευκρινίζει η εφημερίδα, είναι ωστόσο θέμα ερμηνείας, καθώς είναι ακαδημαϊκά αμφιλεγόμενο το πώς μπορούν εκτός από τις απώλειες από τα έσοδα των τόκων να υπολογιστούν στο σύνολό τους και οι απώλειες από την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής- θα πρόκειται όμως σίγουρα για διψήφιο αριθμό δισεκατομμυρίων.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι μετά τις ευρωεκλογές οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να προβούν σε παραχωρήσεις, γεγονός το οποίο είναι γνωστό στο Βερολίνο.
«Εκτός από ένα νέο ΅κούρεμα'Α, η καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ θέλει να αποφύγει οπωσδήποτε ένα τρίτο πακέτο πιστώσεων, για το οποίο θα χρειαζόταν την ψήφο της Μπούντεσταγκ» αναφέρει ο συντάκτης και διευκρινίζει ότι μπορεί ο κυβερνητικός συνασπισμός να διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ενδέχεται όμως πολλοί Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να καταψηφίσουν ένα νέο πακέτο. Οι βουλευτές θα μπορούσαν όμως να «πουλήσουν» ευκολότερα στην κοινή γνώμη τη λύση της επιμήκυνσης και της μείωσης των επιτοκίων, από ό,τι ένα νέο «κούρεμα», υποστηρίζεται.
Το δημοσίευμα καταλήγει τονίζοντας, ότι ήδη από το 2012 οι εταίροι της Ελλάδας είχαν αναφερθεί σε περαιτέρω βοήθεια για το 2014, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, όπως και συνέβη και ότι η ελληνική κυβέρνηση αξιώνει πλέον από τους εταίρους της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90