09/05/2014
ΕΡΓΑΝΗ: 60.600 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις μόνο τον Απρίλιο

 

«Τα νέα από το μέτωπο της μάχης για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, ιδιαίτερα θετικά και ενθαρρυντικά. Πράγματι, όλα πλέον τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα της αγοράς εργασίας, υποδηλώνουν ότι η ανεργία, μετά τη σταθεροποίηση που έδειξε κατά τη διάρκεια του 2013, έχει μπει για τα καλά σε μια φάση αποκλιμάκωσης, σε ένα κανάλι πτώσης».

Αυτά δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Απρίλιο, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε:

«Τα "σήματα" είχαν δοθεί εγκαίρως – και συνεχίζονται να δίνονται - από το πληροφοριακό σύστημα "Εργάνη" που μετρά με ψηφιακό τρόπο τις ροές και μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Το θετικό ισοζύγιο του φετινού Απριλίου – δηλαδή προσλήψεις μείον απολύσεις – είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, 60.600 νέες θέσεις εργασίας φέτος έναντι 29.298 πέρυσι. Αποτελεί, ταυτόχρονα, το υψηλότερο θετικό ισοζύγιο από το 2001 μέχρι σήμερα».

Εξίσου θετικές είναι και οι μεταβολές της μισθωτής απασχόλησης σε επίπεδο τετραμήνου Ιανουαρίου – Απριλίου. Πράγματι, το πρώτο τετράμηνο φέτος είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων κατά 101.476 θέσεις εργασίας έναντι μόλις 20.460 πέρυσι. Και εδώ πάλι, η επίδοση του φετινού τετραμήνου είναι η υψηλότερη από το 2001 μέχρι σήμερα.

Οι θετικές εξελίξεις στην απασχόληση επιβεβαιώνονται και από την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, όπου φαίνεται ότι - για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της κρίσης το 2009 - το ποσοστό ανεργίας μειώνεται συνεχώς για πέντε συνεχόμενους μήνες. Και μάλιστα στην καρδιά του χειμώνα. Από το 27,7% το Σεπτέμβριο του 2013 κατέβηκε στο 26,5% τον Φεβρουάριο του 2014.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90