08/05/2014
«Βόμβα» ληξιπρόθεσμων οφειλών πάνω από 65 δισ. ευρώ

 

«Φουσκώνει» επικίνδυνα μήνα με το μήνα η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο λόγω της οικονομικής αδυναμίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα «φέσια» του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2014 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 3,562 δισ. ευρώ ενώ μόνο τον Μάρτιο δεν εξοφλήθηκαν οφειλές ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) διαμορφώθηκαν στο τέλος Μαρτίου στα επίπεδα ρεκόρ των 65,445 δισ. ευρώ.

Παράλληλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου στα 4,7 δισ. ευρώ από 4,6 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και 4,1 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου. Δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2014 τα «φέσια» του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 600 εκατ. ευρώ. Επίσης αν συνυπολογιστούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 459 εκατ. ευρώ τότε οι συνολικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους φθάνουν τα 5,2 δισ. ευρώ. Οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (κυρίως ασφαλιστικά ταμεία) οφείλουν 2,9 δισ ευρώ με τη μερίδα του λέοντος να έχει ο ΕΟΠΥΥ με χρέη 1,8 δισ ευρώ και σε αυτόν αποδίδεται σχεδόν εξολοκλήρου η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ίδια ώρα με «χαμηλές ταχύτητες» ολοκληρώνονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, στις offshore εταιρίες, στους φορολογούμενους με εμβάσματα του εξωτερικού και στις μεγάλες επιχειρήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι φοροελεγκτές έχουν στα χέρια τους και «τρέχουν» τον έλεγχο πολλών και σημαντικών υποθέσεων φοροδιαφυγής, οι έλεγχοι δεν ολοκληρώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η είσπραξη σημαντικών εσόδων από την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορολογικούς ελέγχους σε υποθέσεις σημαντικού φορολογικού ενδιαφέροντος δείχνουν τα εξής:

  • Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη που δημιουργήθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθαν σε 3,562 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει ότι κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους σχεδόν 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα. Ειδικότερα τον Ιανουάριο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν στα 962 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο στα 1,39 δισ. ευρώ και τον Μάρτιο σε 1,2 δισ. ευρώ.
  • Τα έσοδα που εισέπραξε το Δημόσιο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 889 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 561 εκατ. ευρώ από τα παλαιά χρέη δηλαδή αυτά που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2013 και 328 εκατ. ευρώ από τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Παράλληλα έχουν διαγραφεί χρέη ύψους 141 εκατ. ευρώ.

Φορο-έλεγχοι

Με ρυθμούς «χελώνας» προχωράει ο έλεγχος των μεγάλων φορολογικών υποθέσεων από τους οποίους το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισπράξει σημαντικά έσοδα. Οι φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων «τρέχουν» ήδη 2.431 ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις, φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, φορολογούμενους με εμβάσματα του εξωτερικού και offshore εταιρίες. Ωστόσο παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ από τους 2.431 φορο-ελέγχους έχουν ολοκληρωθεί μόλις 314 έλεγχοι ολοκληρώθηκαν στο τέλος Μαρτίου, αριθμός που υπολείπεται των μνημονιακών στόχων.

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Βρίσκονται σε εξέλιξη 811 πλήρεις έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί για 95 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί να ανέρχονται σε 180,26 εκατ. ευρώ και τις εισπράξεις μόλις σε 48,19 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 250 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και 500 έλεγχοι συνολικά μέχρι το τέλος του έτους.
  2. Διενεργούνται 343 μερικοί έλεγχοι μεγάλων επιχειρήσεων από τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι 125 και έχουν εισπραχθεί πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ύψους 21,6 εκατ. ευρώ.
  3. Ελέγχονται 1.277 υποθέσεις φορολογούμενων μεγάλου πλούτου, offshore εταιριών και φορολογούμενων με εμβάσματα του εξωτερικού. Από τις υποθέσεις αυτές έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 94 υποθέσεις, έχουν βεβαιωθεί φόροι και πρόστιμα ύψους 26,3 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί μόλις 7,6 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για φέτος προβλέπει να έχουν ολοκληρωθεί 307 έλεγχοι μέχρι το τέλος Ιουνίου και συνολικά 720 έλεγχοι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και να εισπραχθεί το 50% των βεβαιωθέντων ποσών. Ειδικότερα:

- Ελέγχονται 468 φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου. Για τις 59 υποθέσεις ο έλεγχος ολοκληρώθηκε και το ποσό που βεβαιώθηκε από φόρους και πρόστιμα ανήλθε σε 17,3 εκατ. ευρώ.

- Βρίσκονται σε εξέλιξη 657 έλεγχοι σε φορολογούμενους με εμβάσματα στο εξωτερικό. Ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί μόνο για 31 υποθέσεις με τους φόρους και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ανέρχονται σε 3,3 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εντολή που έχει δώσει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης μέχρι το τέλος Μαίου θα πρέπει να ελεγχθούν 500 υποθέσεις εμβασμάτων.

- Ελέγχονται 152 υποθέσεις offshore εταιριών αλλά έχουν ολοκληρωθεί μόλις 4 έλεγχοι με τα ποσά φόρων και προστίμων που βεβαιώθηκαν να φθάνουν τα 5,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η εικόνα αυτή θα αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς από τον Μάρτιο και μετά υπάρχει ένταση των ελέγχων και των ρυθμών ολοκλήρωσης τους. Επιπλέον, 1.202 φάκελοι φοροδιαφυγής έχουν ήδη φτάσει στον Οικονομικό Εισαγγελέα από εφορίες και το ΣΔΟΕ, ενώ 121 αναφορές βρίσκονται στα χέρια της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90