08/05/2014
Προβόπουλος: Mετά από μια τόσο βαθιά κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή σύγκλιση

 

Οι δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου έρχονται μετά από τις ανεπιτυχείς πιέσεις προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν "κακές τράπεζες" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

"Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήσουν τις αδύναμες εταιρείες να πτωχεύσουν και να ενθαρρύνουν τη σύγκλιση της οικονομίας αν είναι να επιστρέψει η Ελλάδα σε βιώσιμη ανάπτυξη", δηλώνει στους Financial Times ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η προειδοποίηση του Γιώργου Προβόπουλου έρχεται μετά από τις ανεπιτυχείς πιέσεις προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας να δημιουργήσουν "κακές τράπεζες" για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Όπως λέει ο κ. Προβόπουλος, "μετά από μια τόσο βαθιά κρίση χρειαζόμαστε ισχυρή σύγκλιση (της οικονομίας). Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει αλλά πρέπει να επιταχυνθεί".
Αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις τράπεζες να στοχεύσουν στη σύγκλιση άλλων τομέων της οικονομίας, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη ανάπτυξη και για θέσεις εργασίας. Ο κ. Προβόπουλος παραπέμπει δε στη σύγκλιση του ίδιου του τραπεζικού τομέα ως επιτυχημένο παράδειγμα.
Αναφερόμενος στην πορεία των ελληνικών τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ σχολιάζει ότι η θετική υποδοχή των τεστ κοπώσεως τον Μάρτιο προκάλεσε αλυσιδωτή αντίδραση που οδήγησε στην επιστροφή τριών ιδρυμάτων στις αγορές.
Ο κ. Προβόπουλος καταλήγει λέγοντας ότι στα αρχικά στάδια της ανάκαμψης η παροχή πίστωσης θα είναι περιορισμένη και οι τράπεζες θα πρέπει να κατευθύνουν την πίστωση στις πιο αποδοτικές εταιρείες και τομείς της οικονομίας.

 

Πηγή: www.skai.gr


efm_728x90