07/05/2014
Κλιμακωτές παρεμβάσεις για τον χαμηλό πληθωρισμό προτείνει ο ΟΟΣΑ στην ΕΚΤ

 

Την ανάγκη να υπάρξουν κλιμακωτές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υπογραμμίζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που δόθηκε την Τρίτη, στη δημοσιότητα.
Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα υποχωρήσει από το 1,3% το 2013, στο 0,7% το 2014 και θα ανέλθει στο 1,1% το 2015. Αν και δεν προβλέπει αποπληθωρισμό ωστόσο απευθύνει «συστάσεις» στην ΕΚΤ για αντιμετώπιση πιθανού αποπληθωριστικού κινδύνου.
Όπως τονίζει στην έκθεσή του, ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός και η μεγάλη «οικονομική οκνηρία» θα συνεχιστούν για αρκετά τρίμηνα και ως εκ τούτου το βασικό επιτόκιο του ευρώ χρειάζεται να μειωθεί στο μηδέν και πιθανότατα να απαιτηθεί το καταθετικό επιτόκιο να υποχωρεί σε οριακά αρνητικό επίπεδο και να διατηρηθούν στα επίπεδα  αυτά τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2015.
Αλλά ο ΟΟΣΑ προχωρά και ένα βήμα παραπέρα ξεκαθαρίζοντας πως ενδέχεται να χρειαστούν και μη συμβατικά μέτρα για την τόνωση των τιμών ειδικά εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σαφή σημάδια επιστροφής στον στόχο της ΕΚΤ ή εάν το σενάριο του αποπληθωρισμού κερδίσει έδαφος.
Στο πλαίσιο αυτό προτείνει ως πιθανές επιλογές πολιτικής τον τερματισμό της πολιτικής αποστείρωσης της ΕΚΤ, ένα νέο γύρο φθηνών δανείων (LTRO), αλλά και την απευθείας αγορά κρατικών ή εταιρικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή ειδικών προγραμμάτων για να ενισχυθεί ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό τομέα.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90