06/05/2014
Τέλος οι ουρές στις εφορίες για δήλωση μεταβολής προσωπικών στοιχείων

 

Τέλος οι επισκέψεις και η ταλαιπωρία στις ουρές της εφορίας για δήλωση μεταβολής των προσωπικών στοιχείων των φορολογουμένων όπως αλλαγή ταυτότητας και οικογενειακής κατάστασης και για τη χορήγηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου.

Όλες οι αλλαγές θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ σε επόμενη φάση μέσω διαδικτύου θα γίνεται η υποβολή της δήλωσης για μεταβολή έδρας και η έναρξη ή διακοπή εργασιών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με στόχο τη διευκόλυνση των φορολογουμένων ενεργοποιεί νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που απλοποιούν τις διαδικασίες, καταργούν τις επισκέψεις στις ΔΟΥ και περιορίζουν το γραφειοκρατικό κόστος.

Σε πρώτη φάση ηλεκτρονικά θα γίνεται η αλλαγή ταυτότητας, ενώ πολύ σύντομα το έντυπο Μ1 που αφορά στην απόδοση ΑΦΜ και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων (γάμος, διαζύγιο, γέννηση παιδιού) το οποίο υποβάλλεται σήμερα στο τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ θα συμπληρώνεται και θα υποβάλλεται από τους φορολογουμένους ηλεκτρονικά μέσω του Taxisnet.

Ήδη γίνεται ηλεκτρονικά η αλλαγή της διεύθυνσης κατοικίας, ενώ η ΓΓΔΕ σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, προχώρησε σε ενημέρωση των ταυτοτήτων στο μητρώο φορολογουμένων της.

Οι φορολογούμενοι που αλλάζουν την ταυτότητά τους, καλούνται να ελέγχουν στο TAXISnet τα στοιχεία μητρώου τους για την ορθότητα της ταυτότητας. Σε περίπτωση σωστής αναγραφής της δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη ενέργεια.

Η έναρξη της διαδικασίας ενημέρωσης των ταυτοτήτων γίνεται στο πλαίσιο των αλλαγών των διαδικασιών της ΓΓΔΕ, με στόχο την εξάλειψη της ανάγκης παρουσίας στις ΔΟΥ. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δοθεί έμφαση στις διαδικασίες μητρώου μετά και την ενεργοποίηση των περισσοτέρων δηλώσεων και πληρωμών μέσω της διαδικτυακής οδού. Με τις έως τώρα αλλαγές στις δηλώσεις, το 97% όλων των δηλώσεων υποβλήθηκε το 2013 ηλεκτρονικά και η πλειονότητα των πληρωμών γίνεται ήδη μέσω των τραπεζών και τα ΕΛΤΑ.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90