06/05/2014
Κομισιόν: Πολύ χαμηλή η πιθανότητα αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη

 

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι πολύ μικρός, είπε η Κομισιόν την Δευτέρα, με την άνοδο των τιμών να αναμένεται αργή φέτος και την επόμενη χρονιά, εν μέρει λόγω του ισχυρότερου ευρώ και της αδύναμης ανάκαμψης.
Ο ετήσιος πληθωρισμός στην οικονομία της ευρωζώνης, των 9,5 τρισ. ευρώ, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,8% φέτος από 1,3% το 2013 και στο 1,2% το 2015. Δηλαδή, σημαντικά κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό ελαφρά χαμηλότερο του 2%.
Η νέα πρόβλεψη της Κομισιόν είναι πτωτικά αναθεωρημένη συγκριτικά με αυτή του Φεβρουαρίου για πληθωρισμό 1,0% φέτος και 1,3% το 2015.
Οι τιμές στις 18 χώρες του ευρώ ανακάμπτουν με πολύ ασθενή ρυθμό εξαιτίας της πολύ υψηλής ανεργίας, τις περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τη χαμηλή πιστωτική επέκταση με τις τράπεζες διστακτικές στις χορηγήσεις τους.
«Ο πληθωρισμός ίσως είναι χαμηλότερος από αυτόν που περιλαμβάνεται στο βασικό σενάριο, εάν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας και οι τιμές των εμπορευμάτων είναι πιο αδύναμες από ότι αναμένεται», είπε η Κομισιόν δημοσιεύοντας τις προβλέψεις της.
«Ωστόσο, η πιθανότητα αποπληθωρισμού... παραμένει πολύ χαμηλή».
Εξαιτίας του χαμηλότερου πληθωρισμού, η ΕΚΤ έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε τύπωμα χρήματος μέσω της αποκαλούμενης «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) για να στηρίξει την οικονομία που ανακάμπτει με ρυθμό σημαντικά ασθενέστερο συγκριτικά με τις υπόλοιπες οικονομίες παγκοσμίως, σημειώνει το Reuters.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90