05/05/2014
Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στο Eurogroup

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο του Εurogroup βρίσκoνται σήμερα ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης, με δεδομένο ότι αναμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν τόσο την επίσημη εκκίνηση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και την επικύρωση του αναπτυξιακού σχεδίου που έχει εκπονήσει η Αθήνα και θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους εταίρους ο Γ. Στουρνάρας.

Το ζήτημα της νέας μείωσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να θέσει και επίσημα σήμερα Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα θα τεθεί μεν στο Eurogroup, «αλλά η διαδικασία θα είναι μακρά» για τη λήψη των οριστικών αποφάσεων.

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι η διαδικασία αναμένεται να είναι ανάλογη εκείνης του Νοεμβρίου 2012, όταν εξετάστηκε από τους εταίρους το σύνολο των δεδομένων. Τώρα, πρόσθεσε, θα συμπεριληφθούν στα νέα δεδομένα, τα στοιχεία για τις τράπεζες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις προσδιορίζονται χρονικά προς το τέλος του έτους, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα ευρωπαϊκά stress tests στα πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, τα ζητήματα που άπτονται των φορολογικών και των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών- μελών της ΕΕ αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των «28» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, στις Βρυξέλλες. Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.

 

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90