02/05/2014
Στο 0,7% αυξήθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο

 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 0,7% από 0,5% τον Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, αλλά ήταν χαμηλότερος από ότι ανέμεναν οι οικονομολόγοι, παρά τις αυξημένες δαπάνες της πασχαλινής περιόδου, αφήνοντας την απειλή του αποπληθωρισμού να επικρέμαται πάνω από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).


Το 0,5% του Μαρτίου ήταν η χαμηλότερη επίδοση στην Ευρωζώνη από τα τέλη του 2009. Οι οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters ανέμεναν αύξηση του πληθωρισμού στο 0,8%. Και στην περίπτωση αυτή, όμως, ο πληθωρισμός θα ήταν στην ζώνη κινδύνου της Ευρωζώνης κάτω από το 1%, αντανακλώντας την κακή κατάσταση της οικονομίας μετά από μία μακρά ύφεση και με την ανεργία κοντά σε επίπεδα - ρεκόρ.

Τα στοιχεία του Απριλίου είναι τα ίδια με του Φεβρουαρίου, αλλά αρκετά χαμηλότερα από το 1,2% που σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο του 2013. Αφήνουν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε μία δύσκολη θέση εν όψει της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της για τη νομισματική πολιτική στις 8 Μαΐου, καθώς δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη αύξηση των τιμών καταναλωτή. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο λόγω μίας μικρότερης μείωσης των τιμών της ενέργειας, αλλά ο ρυθμός αύξησης των τιμών των τροφίμων, των οινοπνευματωδών και του καπνού επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον Μάριο, υποδηλώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι απρόθυμοι να καταναλώνουν όσο η οικονομική ανάπτυξη παραμένει πολύ εύθραυστη.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ


efm_728x90