25/04/2014
Απαντήσεις Υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για την αυτόφωρη σύλληψη για χρέη στο Δημόσιο

 

 Την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, επικαλείται ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Ο υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας υπάρχει η άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και όπως αυτή εκφράστηκε με την εγκύκλιο 1/2011, η αυτόφωρη διαδικασία για τις παραπάνω περιπτώσεις είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου με έγγραφό του ενημερώνει τη Βουλή ότι το θέμα της αυτόφωρης σύλληψης για χρέη στο δημόσιο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής θα εξεταστεί από την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθεί με το κατεξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Και τα δύο έγγραφα διαβιβάστηκαν στη Βουλή πριν από λίγες ημέρες, ύστερα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας επισημαίνοντας ότι «από την εφαρμογή του νόμου 3943/2011 έχουμε μπαράζ αυτόφωρων συλλήψεων οφειλετών του δημοσίου, καθώς ουσιαστικά το αδίκημα χαρακτηρίστηκε διαρκές» και επειδή «καθιερώνεται η αντικειμενική ευθύνη των οφειλετών ανεξαρτήτως δόλου ή πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής». Μάλιστα ο βουλευτής της ΝΔ έχει επισημάνει ότι «σύσσωμος ο νομικός κόσμος έχει καταδικάσει τη συγκεκριμένη πρακτική ως ευθέως παραβιάζουσα το Σύνταγμα» και ότι «ήδη αρκετά δικαστήρια, με πιο πρόσφατο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κατερίνης, κρίνουν αντισυνταγματική την αυτόφωρη σύλληψη και παραπέμπουν την εκδίκαση της υπόθεσης σε τακτική δικάσιμο».

Στο απαντητικό έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρεται στις υφιστάμενες διατάξεις και υπογραμμίζει: «Μέχρι την παγίωση της σχετικής νομολογίας, η κατ΄ επιταγή της διάταξης αυτής εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις ακραίας και προκλητικής φοροδιαφυγής και μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών, σύμφωνα και με την άποψη του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όπως αυτής εκφράζεται στην με αριθμ. 1/2011 εγκύκλιό του, είναι και νόμιμη και επιβεβλημένη».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επισημαίνει από τη δική του πλευρά ότι ο νόμος 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών» προήλθε από τη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για τυχόν τροποποίηση των προβλεπομένων ρυθμίσεων, και συνυπογράφηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αναφέρει ωστόσο ότι τα διαλαμβανόμενα στην ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ ζητήματα, θα τεθούν υπόψη της Επιτροπής που συστάθηκε και συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη σύνταξη σχεδίου νέου Ποινικού Κώδικα και φυσικά θα συνεξετασθούν με το κατ΄εξοχήν αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο είναι συναποδέκτης της εν λόγω ερώτησης.

 

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90