15/04/2014
Με τι συντελεστή θα φορολογούνται οι επενδυτές στο Χρηματιστηρίο
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Στα «δίχτυα» της εφορίας αναμένεται να μπλέξουν μεγάλοι επενδυτές που αγοράζουν μετοχές εισηγμένων εταιρειών, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια και παράγωγα χρηματιστηριακά προϊόντα. Με απόφαση που υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, οι φορολογούμενοι, που έχουν χρηματιστηριακές συναλλαγές και εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, θα θεωρούνται επιτηδευματίες και θα φορολογούνται για το εισόδημα που αποκτούν από τις συναλλαγές με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βιβλία. Ωστόσο, θα μπορούν να εκπίπτουν από το εισόδημά τους τα έξοδα αυτών των συναλλαγών (προμήθειες), ενώ αναγνωρίζονται και οι ζημίες.

Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί κάποιος επιτηδευματίας είναι δύο, τα οποία πρέπει να ισχύουν αθροιστικά. Συγκεκριμένα, επιτηδευματίας θα θεωρείται όποιος:

1 Πραγματοποίησε κατά μέσο όρο τουλάχιστον 10 συναλλαγές επί των τίτλων, συνολικής αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ανά τρίμηνο, στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων. Οπως εξηγούν παράγοντες του Χρηματιστηρίου το παραπάνω ποσό αφορά μέσο όρο και στα τέσσερα τρίμηνα του έτους. Επομένως, όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιοι, «μιλάμε για συνολικές συναλλαγές άνω του 1 εκατ. ευρώ και αφορά πολύ μεγάλους επενδυτές».

2 Η αξία χαρτοφυλακίου των τίτλων αυτών του φορολογούμενου, οριζόμενου ως καταθέσεις μετρητών συν τίτλους, υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ, σε μία τουλάχιστον χρονική στιγμή στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων.

Η υπουργική απόφαση προκαλεί αντιδράσεις καθώς προκύπτουν αδιευκρίνιστα θέματα και «γκρίζες ζώνες» σε σχέση με τη φορολόγηση 26% που επιβάλλεται υπό ειδικές συνθήκες σε όσους έχουν μεγάλο χαρτοφυλάκιο. Όπως αναφέρουν, στην απόφαση δεν διευκρινίζεται αν οι δημόσιες εγγραφές αποτελούν τμήμα συνυπολογιζόμενο στις συναλλαγές ή όχι και πώς θα αντιμετωπίζονται φορολογικά όσοι απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας (συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό έως 0,5% και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2009) και ταυτόχρονα πληρούν τα κριτήρια της συγκεκριμένης απόφασης.

Η συγκεκριμένη απόφαση είναι μεταφορά της κοινοτικής οδηγίας Mifid για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας μέσω επενδύσεων, σημειώνει η διοίκηση του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, οι τίτλοι που θα λαμβάνονται υπόψη για να προκύψει εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εφόσον πληρούνται αθροιστικά τα παραπάνω κριτήρια απόφαση καταγράφονται στο άρθρο 42 του φορολογικού νόμου 4172/2013, το οποίο αναφέρει τις ακόλουθες κατηγορίες: μετοχές σε εταιρεία μη εισηγμένη σε χρηματιστηριακή αγορά, μετοχές εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά, εφόσον ο μεταβιβάζων συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό τουλάχιστον 0,5% και οι μεταβιβαζόμενες μετοχές έχουν αποκτηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009 και εξής, μερίδια ή μερίδες σε προσωπικές εταιρείες, κρατικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ή εταιρικά ομόλογα, παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα.

Αντιδράσεις
Χρηματιστές εκτιμούν ότι η εφαρμογή των νέων διατάξεων θα απομακρύνει τους εγχώριους επενδυτές από την αγορά, οι οποίοι θα αναζητήσουν τρόπους διαφυγής με σκοπό την αποφυγή της νέας φορολογίας επί των μετοχών. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, δηλώνει ότι η απόφαση του Μαυραγάνη ανατρέπει ότι πέτυχε ο Σύνδεσμος Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή είναι μονομερής και δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με το διοικητικό συμβούλιο του ΣΜΕΧΑ. Ο κ. Μωραϊτάκης τόνισε ότι η απόφαση αυτή θα διώξει τους Έλληνες επενδυτές στο εξωτερικό, αναζητώντας χρηματιστηριακές πλατφόρμες για τις συναλλαγές τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, επισημαίνοντας ότι διαμορφώνονται αρνητικές εξελίξεις για την επιβίωση των εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών.

Επιστροφές φόρου
Εντολή υλοποίησης όλων των επιστροφών φόρων εισοδήματος στις επιχειρήσεις για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εκκρεμότητα διενέργειας φορολογικού ελέγχου έδωσε στις εφορίες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, όλες οι επιστροφές θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 25 Απριλίου.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, έχει δώσει εντολή στις εφορίες να μην υπάρχει ούτε μισή αίτηση επιστροφής ΦΠΑ σε αναμονή άνω των 120 ημερών. Όμως, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι εφορίες έχουν στο... περίμενε 2.799 δικαιούχους. Σε εκκρεμότητα παραμένουν επιστροφές ύψους 600,6 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να καταγράφεται στη ΦΑΕ Αθηνών, στη ΦΑΕ Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων. Συνολικά έχουν «κολλήσει» 4.622 αιτήσεις επιστροφής, με τον μέσο χρόνο αναμονής να διαμορφώνεται στις 336 ημέρες.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90