15/04/2014
Πρωτογενές πλεόνασμα 1,56 δισ. στο α' τρίμηνο

 

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,56 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρά την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, να δηλώνει ότι «η καλή εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 1,56 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 878 εκατ. ευρώ, λόγω της υπερσυγκράτησης των δαπανών και την εισροή περισσότερων κεφαλαίων από την Ε.Ε. για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Όμως την ίδια ώρα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού καταγράφουν υστέρηση της τάξης των 720 εκατ. ευρώ, η οποία αποδίδεται κυρίως στις υψηλότερες επιστροφές φόρων από τις προβλεπόμενες κατά 364 εκατ. ευρώ, καθώς και στην παροχή παράτασης στην απόδοση παρακρατούμενων φόρων των επιχειρήσεων (περίπου 250 εκατ. ευρώ) που πλέον αναμένεται να καταβληθούν από τον Μάιο και μετά.

Πάντως ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως «αν μάλιστα οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώνονταν στο ύψος των αντίστοιχων στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 670 εκατ. ευρώ υψηλότερο και θα διαμορφωνόταν περίπου στα 2,2 δισ. ευρώ, 43% υψηλότερα».

Σε ό,τι αφορά στο σκέλος των εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

[1] Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,7 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 139 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου του προϋπολογισμού του 2014 .

[2] Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 720 εκατ. ευρώ ή 6,3% έναντι του στόχου, κυρίως λόγω των αυξημένων επιστροφών φόρων και της παράτασης απόδοσης παρακρατηθέντων φόρων από τις επιχειρήσεις.

[3] Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 9,7 δισ. ευρώ. Ποσό που είναι περίπου 441 εκατ. ευρώ ή 4,3% λιγότερα έναντι του στόχου.

[4] Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 703 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 356 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

[5] Τα έσοδα του ΠΔΕ ξεπέρασαν ελαφρώς τα 2 δισ. ευρώ και ήταν περισσότερα κατά 859 εκατ. ευρώ από ό,τι προβλεπόταν ότι θα εισπραχθούν.

Στο σκέλος των δαπανών παρατηρείται συγκράτηση των πρωτογενών δαπανών και διάθεση περισσότερων των προβλεπόμενων κονδυλίων για το ΠΔΕ. Ειδικότερα:

  • Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,1 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 527 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 12,2 δισ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 845 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 717 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
  • Οι δαπάνες του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 918 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 318 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90