15/04/2014
Νέα προθεσμία για τις περιοδικές ΦΠΑ - Μέχρι και τη τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα

 

Νέα προθεσμία για την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθόρισε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση και όχι μέχρι τις 20 του μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Έτσι οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου για όσους τηρούν απλογραφικά βιβλία και για τον Μάρτιο για τους τηρούντες διπλογραφικά βιβλία θα υποβληθούν στις 30 Απριλίου αντί στις 22 Απριλίου που θα έπρεπε να υποβληθούν λόγω Πάσχα. Την ίδια ώρα, υπέρογκους φόρους κρύβουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα για χιλιάδες ανέργους, οι οποίοι το 2013 απασχολήθηκαν σε επιδοτούμενα προγράμματα και έλαβαν ποσά από 300 έως 600 ευρώ ή εισέπραξαν μερικά λεπτά του ευρώ από τόκους καταθέσεων αλλά και για τους φορολογουμένους που είχαν πενιχρά εισοδήματα από ενοίκια.

Οι εν λόγω φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου, πολύ υψηλότερα από το εισόδημα που εισέπραξαν πέρυσι, ενώ θα χρεωθούν και με προκαταβολή φόρου 55%. Ο φορολογικός παραλογισμός κρύβεται στη φορολόγηση βάσει τεκμηρίων τα οποία ανεβάζουν κατακόρυφα τη φορολογική επιβάρυνση. Για παράδειγμα ένας άνεργος που το 2013 παρακολούθησε επιδοτούμενα σεμινάρια επιμόρφωσης, έλαβε ποσό ύψους 300 ευρώ από το οποίο παρακρατήθηκε φόρος εισοδήματος 60 ευρώ.

Το εισόδημα αυτό επειδή δηλώνεται ενεργοποιεί το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, και επειδή χαρακτηρίζεται εισόδημα από εμπορικές δραστηριότητες προκύπτει φόρος 780 ευρώ πλέον προκαταβολή 429 ευρώ, δηλαδή για εισόδημα ύψους 300 ευρώ ο άνεργος καλείται να πληρώσει ποσό ύψους 1.209 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, η οποία υπόσχεται ότι θα το διορθώσει με νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει ότι όταν το πραγματικό εισόδημα των φορολογούμενων κατά το οικονομικό έτος 2014 δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ και εφόσον αυτοί δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τα εισοδήματά τους να φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών-συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90