12/04/2014
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ τα ποσά των εικονικών τιμολογίων το 2013

 

Ποσό συναλλαγών που ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ αγγίζουν τα εικονικά τιμολόγια που αποκαλύφθηκαν από το ΣΔΟΕ για το 2013.

Πρόκειται για ένα ποσό μαμούθ που γεννά βέβαια τεράστια ερωτηματικά για τη βιομηχανία αφαίμαξης δημοσίου χρήματος αφού αυτά τα χρήματα θα έπρεπε να αποτελούν καρπό φορολόγησης και απόδοσης ΦΠΑ. Το θέμα αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας, με παρέμβασή του στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα ο Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της διαφθοράς στη Βουλή, Ι.Τέντες.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΔΟΕ (για τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια) για το έτος 2013, από τους 34.983 ελέγχους διαπιστώθηκαν 1.069.778 παραβάσεις και ποσό συναλλαγών 2.559.351.316 ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα ελέγχων που διενεργήθηκαν σε ποσοστό 15% των επιχειρήσεων. Ο κ.Σούρλας μάλιστα τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα ρέπει να παταχθούν με την επιβολή αποτελεσματικών νομοθετικών και διοικητικών μέτρων.

Οffshore

Όπως ειπώθηκε πάντως τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων προκαλούν εστίες διαφθοράς , όπως είναι οι offshore εταιρίες, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τα πλαστά και εικονικά τιμολόγια, απώλειες μάλιστα που, -όπως είπε ο κ.Σούρλας, παρά το γεγονός ότι έχουν μειωθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ξεπερνούν συνολικά τα 8 δισ. ευρώ το χρόνο.

«Το μέγεθος των απωλειών αυτών των εσόδων επιβάλλει, τα ζητήματα αυτά να αποτελέσουν αντικείμενα χωριστών συζητήσεων και δράσεων. Ακόμη, η χώρα μας να παρέμβει στη διεθνή κοινότητα για τις offshore εταιρίες και τις τριγωνικές συναλλαγές, που αποτελούν τα μεγαλύτερα οχήματα φοροαποφυγής και φοροδιαφυγής παγκοσμίως», κατέληξε.


 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90