14/04/2014
Στροφή αγοραστών στα μικρά σπίτια

 

Το 2014 μπορεί να φέρει σταθερότητα και μικρή άνοδο στην αγορά ακινήτων, η οποία τα τελευταία έξι χρόνια βρίσκεται σε καθοδική τροχιά τόσο των τιμών όσο και των πωλήσεων.

Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε χθες η εταιρεία RE/MAX δίνοντας στη δημοσιότητα πανελλαδική έρευνα για τις τιμές των ακινήτων και τις προτιμήσεις των αγοραστών.

Η αισιόδοξη προοπτική για την πορεία της κτηματαγοράς περνά μέσα από τη διαμόρφωση ενός αισιόδοξου κλίματος για την ελληνική οικονομία, η οποία έκανε το δεύτερο «άλμα» με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Η RE/MAX εκτιμά επίσης ότι θα επιδράσει θετικά στην αγορά ακινήτων η μείωση του φόρου μεταβίβασης για τον αγοραστή, όπως και η κατάργηση του φόρου υπεραξίας για τα ακίνητα που διαθέτουν άδεια κατασκευής πριν από το 1995.

Συμπεράσματα
Ειδικότερα από τα συμπεράσματα της έρευνας προκύπτει η στροφή των αγοραστών στα μικρά διαμερίσματα που το εμβαδόν τους δεν ξεπέρασε τα 50 τετραγωνικά μέτρα.

Η ζήτηση για την κατηγορία αυτή των κατοικιών ανήλθε στα επίπεδα του 25% σε σχέση με το σύνολο των πωλήσεων που έγιναν με τη διαμεσολάβηση της εταιρείας τη χρονιά που πέρασε.

Οι προτιμήσεις των αγοραστών στα μικρά διαμερίσματα δικαιολογούνται απόλυτα μετά τη φορολογική «επίθεση» που δέχθηκε η αγορά ακινήτων τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Στη δεύτερη θέση και σε ποσοστό 22% ήταν τα σπίτια με εμβαδόν από 71 έως 90 τετραγωνικά μέτρα.

Τα μεγαλύτερα διαμερίσματα είχαν μικρότερη ζήτηση εξαιτίας των επιπρόσθετων οικονομικών βαρών που προκύπτουν με το νέο φορολογικό καθεστώς στους ιδιοκτήτες.

Οι μέσες τιμές των κατοικιών σε όλη τη χώρα κινήθηκαν πτωτικά και υποχώρησαν στα επίπεδα του 8% για τα μεταχειρισμένα και παλαιά ακίνητα το 2013 σε σχέση με το 2012.

Οι νεόδμητες κατοικίες έδειξαν αντοχές καθώς οι τιμές μειώθηκαν κατά μέσον όρο στο 7%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση των τιμών ήταν μικρότερη σε σχέση με το 2012 που διαμορφώθηκαν στο 13% και 9% αντίστοιχα.

Ανάμεσα στα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας ήταν ότι οι αγοραστές είχαν στρέψει το ενδιαφέρον τους μόνο σε κατοικίες, ενώ γύρισαν την... πλάτη στα επαγγελματικά ακίνητα και στα οικόπεδα.

Το 2013 σε όλη τη χώρα πάνω από τα 8 στα 10 ακίνητα που πουλήθηκαν ήταν κατοικίες και διαμερίσματα. Πιο αναλυτικά, στην περιοχή της Αττικής τα 7 στα 10 ακίνητα που άλλαξαν χέρια ήταν διαμερίσματα, ενώ η συμμετοχή των οικοπέδων στο σύνολο των πωλήσεων έφθασαν μόλις το 3%.

Ωστόσο, η περιοχή της Αττικής κινήθηκε καλύτερα από τον μέσο όρο της χώρας σε ό,τι αφορά την απόκτηση ακινήτου επαγγελματικής χρήσης.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά και σε ποσοστό 92% στις κατοικίες, ενώ οι πωλήσεις επαγγελματικών ακινήτων διαμορφώθηκαν μόλις στο 8%.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι κατοικίες ήταν η δημοφιλέστερη κατηγορία σε ποσοστό 86%.

Τα ακίνητα της τελευταίας δεκαετίας συγκέντρωσαν το 26% των αγοραστών πανελλαδικά και ακολούθησαν με 24% τα σπίτια ηλικίας μεγαλύτερης των 30 ετών. Τα νεόδμητα συγκέντρωσαν μόλις το 2% των αγοραστών και το 11% των αγοραστών στράφηκε σε διαμερίσματα ηλικίας ενός έως πέντε ετών.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90