10/12/2013
Στα επίπεδα του 1960 ο αποπληθωρισμός

Το μεγαλύτερο αποπληθωρισμό των τελευταίων πενήντα και πλέον ετών παρουσίασε η ελληνική οικονομία τον Νοέμβριο, με αναλυτές να σπεύδουν να προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που μπορεί να εγκυμονεί μια παρατεταμένη περίοδος αποπληθωρισμού στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Τον Νοέμβριο, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 2,9%, αντί μείωσης 2%, τον Οκτώβριο, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος για ένατο διαδοχικό μήνα.

Μάλιστα, πρόκειται για τον υψηλότερο αποπληθωρισμό που έχει καταγραφεί από το 1960, όταν ξεκίνησε η καταγραφή μηνιαίων στοιχείων για τον δείκτη, ενώ η πτώση ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών που ανέμεναν μείωση της τάξης του 1,7%, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στον αντίποδα στις χώρες της Ευρωζώνης ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 0,9% από 0,7% τον Οκτώβριο.

Η μείωση των τιμών τον Νοέμβριο κατά 2,9%, προήλθε από την υποχώρηση των τιμών στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η μεγάλη αύξηση 25,3% στις τιμές των φαρμάκων σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012, καθώς και η σημαντική άνοδος 18,7% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτές οι δύο κατηγορίες, μαζί με την αύξηση 4,5% στις τιμές του καπνού, 2,1% στο κρέας και 1,7% στα γαλακτοκομικά είναι οι μόνες στις οποίες καταγράφηκε άνοδος. Στον αντίποδα σημαντική ελάφρυνση στο δείκτη προήλθε από τη μείωση 2,9% στις τιμές στον κλάδο της εστίασης, τη μεγάλη μείωση 11,5% στην κατηγορία ένδυσης - υπόδησης, τη μείωση 4,2% στα δίδακτρα, της υποχώρησης 12% στα ασφάλιστρα μεταφορών και 8,9% στα ενοίκια. Μείωση 3,4% καταγράφηκε στο πετρέλαιο θέρμανσης, 2,2% στις τιμές της βενζίνης, 5,3% στην κατηγορία των αυτοκινήτων και 4,2% στις ιατρικές - οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90