11/04/2014
Ρύθμιση σωτηρία για τους δανειολήπτες

 

Με τρόπο που διευκολύνει την εξόφληση των οφειλών αντιμετωπίζονται όσα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Η εξόφληση θα γίνεται με μικρότερες και λιγότερο επαχθείς δόσεις, μεγαλύτερης διάρκειας. Το υπουργείο Ανάπτυξης προσδιόρισε τις κατά περίπτωση «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», οι οποίες θα λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από τις τράπεζες για τη ρύθμιση των δανείων.

Το σινιάλο για την έναρξη γενναίων ρυθμίσεων στα τραπεζικά δάνεια νοικοκυριών κι επιχειρήσεων με μικρότερες δόσεις, επιτρέποντας και την αξιοπρεπή διαβίωση των δανειοληπτών, έδωσαν χθες η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε το ύψος και το είδος των «εύλογων δαπανών διαβίωσης» ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Πρόκειται για έναν «μπούσουλα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ώστε οι τράπεζες και οι δανειολήπτες να συνεννοούνται και να προχωρούν σε διευθέτηση των οφειλών με τέτοιο τρόπο ώστε οι οικογένειες να μην ασφυκτιούν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ σε 3.577 νοικοκυριά, κατέγραψε τα έξοδα που χρειάζονται για να ζήσουν. Πρόκειται για καθαρά ποσά, δηλαδή όπως προκύπτουν μετά την αφαίρεση φόρων και εισφορών.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90