10/04/2014
Ομόλογο: Τεράστια επιτυχία - Οφελος 200 εκατ. για το Δημόσιο

 

Οι διεθνείς επενδυτές αγοράζουν και πάλι, δυναμικά, ελληνικό χρέος, καθιστώντας δυνατό το μεγάλο comeback της Ελλάδας στις αγορές, τέσσερα χρόνια μετά τον αποκλεισμό της από αυτές και μόλις μία διετία από το PSI με το οποίο “κουρεύτηκαν” 100 δισ. ελληνικών ομολόγων που κατείχαν ιδιώτες.

Σήμερα το πρωί, αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου, καταρχήν για την άντληση 2,5 δισ. ευρώ, όπως έγραψε η “Η” (5/4/2014), ενώ χθες το υπουργείο Οικονομικών, επισήμως, ανακοίνωσε ότι έδωσε την εντολή σε διεθνείς τράπεζες να “τρέξουν” την έκδοση. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αργά χθες το απόγευμα, η Ελλάδα προσανατολίζεται σε απόδοση 5% - 5,1% για το νέο πενταετές, οι πρώτες ενδείξεις έκαναν λόγο για, καταρχήν, επενδυτικό ενδιαφέρον, ίσως και άνω των 15 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται το κουπόνι της έκδοσης να κινηθεί οριακά κάτω του 5%.

“Πάμε για πολύ μεγάλη επιτυχία” σχολίαζε χθες υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος με άμεση εμπλοκή στη διαδικασία, ενώ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε μεγάλη ικανοποίηση, επισημαίνοντας πως την τελευταία φορά που βγήκαμε στις αγορές τον Απρίλιο του 2010 και ζητήσαμε 1 δισ. ευρώ σε 20ετές ομόλογο, πήραμε μόλις 390 εκατ. ευρώ.

“Γκρεμίζονται” τα επιτόκια

Και οι δύο πηγές στάθηκαν ιδιαίτερα στον αντίκτυπο που έχει ήδη η έκδοση στον περιορισμό του κόστους δανεισμού της χώρας με τη δεύτερη πηγή να κάνει λόγο για ετήσιο όφελος 200 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτική η χθεσινή υποχώρηση της απόδοσης του δεκαετούς στο 5,75% σημείωσε το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου ενώ μεγάλη αποκλιμάκωση που αναμένεται να έχει συνέχεια καταγράφεται στα επιτόκια των εντόκων γραμματίων. Στη δημοπρασία της Τρίτης το επιτόκιο στα εξάμηνα έντοκα αποκλιμακώθηκε αισθητά στο 3%, και αναμένεται περαιτέρω πτώση, στα επίπεδα του 1% με 1,5%, στο κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των περίπου 15 δισ. ευρώ εντόκων που βρίσκονται σε κυκλοφορία.

Σήμερα, το πιθανότερο με το άνοιγμα των αγορών στο Λονδίνο, αναμένεται να ξεκινήσει και επισήμως η “οικοδόμηση” του βιβλίου των προσφορών για το νέο ομόλογο, που θα τελλεί υπό αγγλικό δίκαιο. Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται στα εξής σημεία – κλειδιά:

  1. Το επιτόκιο: Η τελική οδηγία (guidance) θα δοθεί σήμερα το πρωί. Το Reuters μετέδωσε αργά χθες το απόγευμα επικαλούμενο αναδόχους πως η Ελλάδα προσανατολίζεται σε απόδοση 5% - 5,25%. Σύμφωνα με πληροφορίες το κουπόνι της έκδοσης δεν αποκλείεται να κινηθεί οριακά κάτω του 5%. Πρέπει να σημειωθεί πως η τελευταία έκδοση πενταετούς έγινε το Φεβρουάριο του 2010 με κουπόνι 6,10%. Ήταν η “επίμαχη” έκδοση στην οποία είχαν υποβληθεί προσφορές 25 δισ. ευρώ και έγιναν αποδεκτές προσφορές 8 δισ. ευρώ, θέμα που κυριάρχησε στην κριτική που δέχθηκε η τότε κυβέρνηση από την αντιπολίτευση με τη λογική γιατί δεν έγιναν δεκτά και τα 25 δισ. Παραγνωρίζοντας πως οι προσφορές δεν ανταποκρίνονται στο σύνολο τους στα ποιοτικά χαρακτηριστικά που έχει θέσει το δημόσιο για κάθε έκδοση, από το επιτόκιο έως τη σύνθεση των επενδυτών.
  2. Το ύψος των προσφορών: Η κινητικότητα για τη νέα έκδοση είναι τεράστια με δεδομένα και τα μεγάλα ονόματα που έχουν αναλάβει να την “τρέξουν”: Bank of America Merrrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley. Αργά χθες το απόγευμα το ύψος των καταρχήν προσφορών στην προκαταρκτική διαδικασία και όχι στην τελική διαδικασία που γίνεται σήμερα φέρεται να ξεπερνούσε και τα 15 δισ. ευρώ. Είναι προφανές πως από τη προκαταρκτική διαδικασία μέχρι την υποβολή δεσμευτικών προσφορών υπάρχει απόσταση καθώς οι προσφορές που θα προκριθούν θα πρέπει να ανταποκρίνονται και σε συγκεκριμένο εύρος επιτοκίων και σε συγκεκριμένο προφίλ επενδυτών.
  3. Η ποιότητα του βιβλίου προσφορών: Στόχος είναι το νέο ομόλογο να απορροφηθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 90% από ξένους επενδυτές με σοβαρά ποιοτικά χαρακτηριστικά και κεντρικό στόχο αυτοί να είναι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδυτές. Η έκδοση αναμένεται να έχει ιδιαίτερη απήχηση σε αμερικανικά κυρίως κεφάλαια. Πιο δύσκολη εκτιμάται πως θα είναι η προσέλευση ευρωπαϊκών τραπεζών αφού εκείνες “τραυματίστηκαν” περισσότερο από το PSI. Πρέπει να σημειωθεί πως και στις αντίστοιχες εκδόσεις Ιρλανδίας και Πορτογαλίας στόχος ήταν οι ξένοι επενδυτές, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελέσει ένα ακόμη σήμα ισχυρής επανόδου της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια του εξωτερικού, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

Το όφελος

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε χθες πως το καθαρό όφελος από την έκδοση θα είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια στο δεκαετές υποχώρησαν άμεσα μετά την ανακοίνωση ότι προχωράμε στην έκδοση, στο 5,75%, από περίπου 6,1%. “Στα έντοκα τα επιτόκια έχουν γκρεμιστεί” εκτιμούσε ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου επισημαίνοντας πως και μόνον η παρουσία νέου ομολόγου στην καμπύλη των αποδόσεων μπορεί να μειώσει το κόστος δανεισμού. Τώρα δημιουργούμε ενδιαφέρον για μεγαλύτερες χρηματοροές στην οικονομία εκτιμούσε, προσθέτοντας ότι έως τώρα και να ήθελαν να μπουν οι επενδυτές στην ελληνική αγορά ομολόγων δεν μπορούσαν, με δεδομένα τα περιοριστικά χαρακτηριστικά της καμπύλης αποδόσεων. Οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά χρέους βοηθούν συνολικά οικονομία και τράπεζες να δανείζονται καλύτερα, συνδράμοντας στη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά και παρέχοντας πληρέστερη βάση σύγκρισης στους διεθνείς επενδυτές σημείωνε.

12μηνο έντοκο

Η κυβέρνηση δεν αποκλείει την έκδοση δωδεκάμηνης διάρκειας εντόκου γραμματίου μέσα στο έτος το οποίο θα απευθύνεται σε ελληνικά νοικοκυριά ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και νέας ομολογιακής έκδοσης του δημοσίου, πιθανόν τριετούς διάρκειας, μετά τη σημερινή έκδοση. “Ότι δείξουν οι αγορές” έλεγε χθες ανώτερο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας πάντως πως αυτό θα είναι ένα εργαλείο διαφορετικό από το νέο ελληνικό ομόλογο μέσω του οποίου οι επενδυτές θα τιμολογήσουν για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια το ρίσκο που αποδίδουν στη χώρα. Η ίδια πηγή εκτιμούσε πως το ενδιαφέρον είναι πραγματικό από θεσμικούς επενδυτές και real money funds. Πρέπει να σημειωθεί πως στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία αποθέματος με εκδόσεις ομολόγων, στα πρότυπα της Ιρλανδίας, διαδικασία που θα βοηθήσει στην προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90