09/04/2014
Υποχώρηση των εξαγωγών για πέμπτο συνεχή μήνα: Μείωση των εξαγωγών κατά 7% τον Φεβρουάριο

 

Εξασθενεί περαιτέρω η δυναμική των εξαγωγών, καθώς για πέμπτο συνεχή μήνα καταγράφεται υποχώρησή τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ τον Φεβρουάριο του 2014 η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 2,049,6 δισ. ευρώ έναντι 2,202. δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013, παρουσιάζοντας μείωση 7,0%. Η αξία των εξαγωγών, χωρίς να συνυπολογίζονται τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 5,6%.

Αντιθέτως, άνοδος 1,6% σημειώθηκε στις εισαγωγές και εάν δεν συνυπολογιστούν τα πετρελαιοειδή η αύξηση των εισαγωγών εκτινάσσεται σε? 16,4%!

Προφανώς συνδέεται με τον περιορισμό της συρρίκνωσης της κατανάλωσης και με την έστω ασθενική αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων:

1. Ο Φεβρουάριος είναι ο πέμπτος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται μείωση εξαγωγών, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η τελευταία φορά που είχε καταγραφεί αύξηση εξαγωγών ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

2. Η ενίσχυση των πιέσεων στις εξαγωγές, προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση των ρυθμών υποχώρησης σε 12μηνη βάση, στα επίπεδα του 2,8% σε σχέση με την περίοδο Μάρτιος 2012 -Φεβρουάριος 2013.

3. Τον Φεβρουάριο παρ' όλο που οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν προς τις χώρες της Ε.Ε. έστω και οριακά (+0,4%), η αύξηση αυτή υποσκελίστηκε από τη μείωση εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες κατά 12,4%, εξαιτίας κυρίως της μείωσης εξαγωγών πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των προϊόντων διύλισης πετρελαίου, οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν τόσο προς τις ευρωπαϊκές χώρες (-7,4%), όσο και προς τις Τρίτες Χώρες (-2,1%).

4. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί νέο ποσοστό αναλογίας εξαγωγών προς τις χώρες της Ε.Ε. (45,8%), έναντι ποσοστού 54,2% προς τις Τρίτες Χώρες. Η αναλογία αυτή ανατρέπεται πλήρως αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται στη σχέση 64,9% υπέρ των χωρών της Ε.Ε., έναντι 35,1% των Τρίτων Χωρών.

5. Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των τροφίμων (+3,2%), των ποτών-καπνού (+25,1%), των πρώτων υλών (+17%), των χημικών (+14,7%), των διάφορων βιομηχανικών (+4,7%) και των εμπιστευτικών προϊόντων (+104,3%). Αντίθετα, υποχώρησαν οι εξαγωγές πετρελαιοειδών (-8,7%), ελαιολάδου (-74,3%), βιομηχανικών προϊόντων (-6,9%) και μηχανημάτων (-4,5%).

6. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις Τρίτες Χώρες και μένει να αποδειχθεί κατά πόσο προέρχεται από μείωση εξαγωγών προς τη Ρωσία, λόγω της κρίσης, ενώ στο αντίποδα ιδιαιτέρως ενθαρρυντική είναι η αύξηση εξαγωγών πρώτων υλών, αλλά και χημικών προϊόντων.

7. Αύξηση εισαγωγών καταγράφεται για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός μάλιστα της σημαντικής μείωσης των εισαγωγών πετρελαίου. Η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει εκρηκτική αύξηση κατά 16,4%, κυρίως λόγω της αύξησης εισαγωγών μηχανημάτων-οχημάτων από Τρίτες Χώρες. Να σημειωθεί ότι εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από Τρίτες Χώρες αυξήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο κατά 53,2%.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90