03/04/2014
«Οδοφράγματα» στο δρόμο της παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει η Κριστίν Λαγκάρντ

 

Την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία σε γενικές γραμμές έχει σταθεροποιηθεί, αλλά απαιτούνται τολμηρά μέτρα πολιτικής για να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο, εξέφρασε σήμερα η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην Ουάσινγκτον.
Η Λαγκάρντ υποστήριξε πως η υφιστάμενη μικρή και εύθραυστη ανάκαμψη πρέπει να καταστεί ταχύτερη και να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομική δραστηριότητα στις προηγμένες οικονομίες , όπως οι ΗΠΑ , η ευρωζώνη και η Ιαπωνία επιταχύνεται , αλλά με διαφορετικές ταχύτητες.
Στο σημείο αυτό προειδοποίησε πως η απουσία φιλόδοξων πολιτικών θα μπορούσε να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε μια μεσοπρόθεσμη παγίδα χαμηλής ανάπτυξης. «Υπάρχουν βραχυπρόθεσμα οδοφράγματα στο δρόμο για ισχυρότερη και πιο ανθεκτική ανάπτυξη», είπε και σημείωσε πως πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα  και να επιλυθούν τα θέματα που σχετίζονται με το υψηλό χρέος και την επίμονα υψηλή ανεργία .
Στους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία συμπεριέλαβε τον χαμηλό πληθωρισμό, που όπως είπε μπορεί να καταστείλει τη ζήτηση και την παραγωγή, την μεταβλητότητα που δημιουργείται στις αγορές από την απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης , αλλά και τις  γεωπολιτικές εντάσεις, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στην Ουκρανία.
Τέλος, η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ τόνισε πως πρέπει να δοθεί βάρος στην μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων. Στο σημείο αυτό εστίασε στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90