27/03/2014
Θα ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ η δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα

 

Θα ξεπερνά το 1,8 δισ. ευρώ η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, με την απόφαση για την εκταμίευση να λαμβάνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντός του Μαΐου.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ μιλώντας από την Ουάσιγκτον ανέφερε πως η επόμενη δόση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη του 1,8 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς για το πότε θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα είπε πως δεν έχει ορισθεί συγκεκριμένη ημέρα συνεδρίασης, ωστόσο ανέφερε πως αυτό αναμένεται  κάποια στιγμή μέσα στο Μάιο.

Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα λάβει μια δόση ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή περισσότερες, ο Μάρεϊ αποκάλυψε πως θα υπάρξει αναπρογραμματισμός των εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα, κάτι που όπως είπε οφείλεται στο γεγονός ότι η πέμπτη επισκόπηση- αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος κράτησε για μεγάλο διάστημα και εισχώρησαν σε αυτή και άλλες αξιολογήσεις.

«Δεν μπορώ να πω πόσο ακριβώς θα είναι η δόση. Μπορώ να υποθέσω ότι θα είναι μεγαλύτερη (των 1,8 δισ. ευρώ)» απάντησε για το θέμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως κάτι ανάλογο συνέβη και με τη δόση του Ιανουαρίου 2013, η οποία είχε ανέλθει στα 3,24 δισ. ευρώ, καθώς περιελάμβανε βοήθεια που αντιστοιχούσε σε δύο αξιολογήσεις.

Αναφορικά με το εάν η ευρωπαϊκή πλευρά έχει παράσχει διαβεβαιώσεις για την επαρκή χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος σε βάθος 12μηνου, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε πως για να εγκρίνει το ΔΣ του Ταμείου τη δόση υποθέτει ότι θα έχουν δοθεί όλες οι σχετικές διαβεβαιώσεις.

Ερωτηθείς για τις προβλέψεις της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας, ο Μάρεϊ επανέλαβε πως στο θέμα αναφέρεται η κοινή δήλωση της τρόικας της 19ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας ακολουθούν πορεία επίτευξης των στόχων του προγράμματος και από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις προκύπτει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013 επιτεύχθηκε με σημαντικό περιθώριο.

Για το εάν το ΔΝΤ διεκδικεί ειδικό ρόλο στο πανευρωπαϊκό πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το στέλεχος του ΔΝΤ αρκέσθηκε να δηλώσει πως το Ταμείο ενθαρρύνει τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ για τα stress test των τραπεζών.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ζήτημα εμπλοκής του Πόουλ Τόμσεν στο πρόγραμμα της Ουκρανίας ο Μάρεϊ είπε πως δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο , ενώ ειδικότερα για το ουκρανικό πρόγραμμα ανάφερε πως πολλά στοιχεία του παραμένουν σε εκκρεμότητα και πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει εντός του Απριλίου για να εκταμιεύσει τη πρώτη δόση προς την ουκρανική κυβέρνηση.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90