27/03/2014
Προβληματισμός για το αν οι κυρώσεις στη Ρωσία μπλοκάρουν τις ιδιωτικοποιήσεις

 

Με ενδιαφέρον και προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις κυρώσεις που επιβάλλονται από την Αμερική και την Ευρώπη στη Ρωσία, αφού αυτές δεν αποκλείεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, συνιστά ψυχραιμία. Ας μην προτρέχουμε, λέει, τονίζοντας ότι πρόκειται για ευαίσθητα θέματα.
Ερωτηθείς από το Βήμα, ειδικά για το εάν η επιβολή κυρώσεων σε κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους προκαλεί «παρενέργειες» στην πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, οι οποίες διεκδικούνται από τους Ρώσους, παραπέμπει στο υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και στις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί σε επίπεδο ΕΕ.
Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν η ένταξη του πρόεδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, κ. Βλαντιμίρ Γιακούνιν στην «μαύρη λίστα» της Αμερικανικής κυβέρνησης, μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ROSCO, ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε ότι πρόκειται για «ευαίσθητα ζητήματα, που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας» και σημείωσε ότι «προφανώς ό,τι ισχύσει για όλη την ΕΕ, θα ισχύσει και για την Ελλάδα».
Σημειωτέον ότι, πληροφορίες θέλουν τον κ. Γιακούνιν να εισέρχεται στην «μαύρη λίστα» της ΕΕ, που συνεπάγεται καθεστώς απαγόρευσης εισόδου και απαγόρευσης συναλλαγών στην Ευρώπη.
«Εμείς σεβόμαστε απολύτως τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ακυρώνονται, από την άλλη πλευρά, και οι διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας, ή οι διεθνείς οικονομικές σχέσεις της» σημείωσε ο υπουργός Υποδομών.
«Δεν είμαι αρμόδιος για να απαντήσω. Αρμόδιο να απαντήσει είναι το ΥΠΕΞ και οι συνολικές αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση και οι αποφάσεις που θα ληφθούν από την ΕΕ και το συμβούλιο των αρχηγών» τόνισε.
«Ας μην προτρέχουμε και ας είμαστε ήρεμοι. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας. Γιατί έχουμε πληρώσει πανάκριβα το τίμημα της αστάθειας» είπε και παρατήρησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία «θερμή» γεωπολιτικά περιοχή.
«Αυτό που μας απασχολεί είναι η ειρήνη και η σταθερότητα» πρόσθεσε ο κ. Χρυσοχοϊδης και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα έχει η ανάκαμψη της οικονομίας.
Σημειώνεται ότι αντίστοιχη ανησυχία καταγράφεται στην Ισπανία, όπου οι σιδηροδρομικοί φορείς καθώς και οι εταιρίες κατασκευής τροχαίου υλικού έχουν ανοιχτές συμβάσεις με τους Ρώσους.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90