27/03/2014
Στουρνάρας: Μάλλον μετά τις ευρωεκλογές η επιστροφή στις αγορές

 

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές ομολόγων πιθανότατα μετά τις ευρωεκλογές, ενώ θα είναι σε θέση να καλύπτει πλήρως τις χρηματοδοτικές ανάγκες της από τις αγορές το 2016, είπε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Η κυβέρνηση σχεδίαζε αρχικά την έξοδο στις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, μετά, όμως, τη σημαντική υποχώρηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων εξετάζει αυτό να γίνει νωρίτερα, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση.
«Είμαστε σχεδόν έτοιμοι», δήλωσε ο υπουργός στο ραδιόφωνο του Σκάι, για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνει πριν ή μετά τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου, ο Στουρνάρας είπε: «Μάλλον μετά».
Την περασμένη εβδομάδα, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο Reuters ότι η Ελλάδα εξετάζει την έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 1,5 έως 2 δισ. ευρώ εντός του πρώτου εξαμήνου.
O κ. Στουρνάρας είπε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι πλήρως καλυμμένες μέχρι τον Μάιο του 2015 και ότι από το 2016 και μετά η χώρα θα έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.
«Μέχρι το Μάιο του 2015 είμαστε απολύτως καλυμμένοι και μέχρι τον Μάρτιο του 2016 υπό προϋποθέσεις καλυμμένοι. Μετά θα έχουμε πια τη δυνατότητα να βγούμε πλήρως στις αγορές για όλες τις ανάγκες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στο αίτημα της Ελλάδας για άμεση έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, ο Γ.Στουρνάρας είπε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα εξετάσουν το θέμα στο μεθεπόμενο Eurogroup που έχει προγραμματιστεί.
«Μίνιμουμ στόχος μας είναι στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους να έχουμε μια, έστω και ελαφρά, μείωση επιτοκίου, το οποίο έχει πέσει ήδη αρκετά και κυρίως να έχουμε μετατόπιση προς τα πίσω χρονικά χρεολυσίων», είπε.

 

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90