26/03/2014
Μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για Πειραιώς και Alpha Bank

 

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώνεται από ξένους επενδυτές για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank.

Αυτό σημαίνει ότι οι διοικήσεις των δύο τραπεζών θα εμφανιστούν στις γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους την ερχόμενη Παρασκευή με καλυμμένες τις κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος και έτοιμες να αποπληρώσουν τη βοήθεια που έλαβαν το 2008 από το Δημόσιο μέσω των προνομιούχων μετοχών.

Με την αιφνιδιαστική κίνησή τους να ανοίξουν βιβλίο προσφορών για ξένους επενδυτές τη Δευτέρα το απόγευμα, οι δύο τράπεζες ολοκληρώνουν σε χρόνο ρεκόρ την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής τους επάρκειας, εκμεταλλευόμενες τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για την Ελλάδα διεθνώς και την αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ελληνικού ρίσκου.

Όπως όλα δείχνουν οι εκδόσεις και των δύο τραπεζών θα υπερκαλυφθούν. Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο είδος των επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχικό τους κεφάλαιο και στην τιμή που θα πληρώσουν ανά μετοχή.

Όσο πιο υψηλό το τίμημα, τόσο μικρότερη θα είναι η απομείωση του ποσοστού των παλαιών μετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο των δύο τραπεζών.

Δεδομένης της πολύ μεγάλης ζήτησης για τις νέες μετοχές που θα εκδοθούν, το discount επί των τρεχουσών αποτιμήσεων στο ταμπλό του ΧΑ αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 15%, ίσως και χαμηλότερα, περιορίζοντας τη μείωση στα ποσοστά όσων συμμετείχαν στην περυσινή ανακεφαλαιοποίηση.

Η οριστικοποίηση των τιμών αναμένεται στα διοικητικά συμβούλια των Alpha Bank και Πειραιώς που θα συνεδριάσουν μετά τις γενικές συνελεύσεις που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Παρασκευή.

Εν συνεχεία θα ζητηθεί η έγκριση των αυξήσεων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου τουλάχιστον για την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθήσει δημόσια προσφορά νέων μετοχών και στην εγχώρια αγορά για την άντληση 175 εκατ. ευρώ (το 10% της έκδοσης). Η εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει μέχρι και το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90