23/03/2017
Άμεσες διαταγές πληρωμών και αλλαγές διοικήσεων σε υπερχρεωμένους ομίλους

     

Επιταχύνουν οι τράπεζες τις κινήσεις τους στο μέτωπο της αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, έχοντας αποφασίσει να ασκήσουν τεράστια πίεση για αλλαγές στη διοίκησή τους ή σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν άμεσα σε διαταγές πληρωμής που θα αποσυνδέσουν αυτομάτως τις επιχειρήσεις από τη μηχανική υποστήριξη. Ταυτόχρονα, στην τελική φάση ολοκλήρωσης βρίσκονται επιτυχημένες αναδιαρθρώσεις όπως αυτή στον τομέα ιχθυοκαλλιεργειών, με την οποία οι τράπεζες ασχολούνται την τελευταία τριετία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μία νέα περίπτωση υπερχρεωμένης επιχείρησης, αυτή της Lavipharm, είναι η επόμενη που μπαίνει στο επίκεντρο των τραπεζών για λύσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει άμεση αλλαγή της διοίκησης της εταιρίας και σε αυτό έχει συμφωνήσει και ο κ. Αθ. Λαβίδας, ο οποίος έχει τη διοίκηση της οικογενειακής φαρμακευτικής επιχείρησης από το 1976.

Τη στιγμή, πάντως, που οι τράπεζες βρίσκονται στην εκκίνηση "βίαιης" πλέον αναδιάρθρωσης προβληματικών επιχειρήσεων, από την άλλη μεριά κλείνουν επιτυχώς μέτωπα σε άλλες αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την  ερχόμενη Παρασκευή 24 Μαρτίου επίκειται συνάντηση των τραπεζών με τους συμβούλους της αναδιάρθρωσης Νηρέα – Σελόντα προκειμένου να αποφασιστεί ο τρόπος πώλησής τους στους ενδιαφερόμενους αγοραστές (και οι δύο σε έναν αγοραστή ή σε διαφορετικούς). Οι τέσσερις πιστώτριες τράπεζες θέτουν προς πώληση  το 75% του Νηρέα και το 79,6% της Σελόντα και σύμφωνα με τις πληροφορίες πριν από το Πάσχα θα έχουν καταλήξει στο σχέδιο πώλησης. Ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει έξι υποψήφιοι αγοραστές, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο εταιρίες, ειδικά ο Νηρέας, εμφανίζουν το 2016 αυξημένα EBITDA και πωλήσεις.

Τις επιταχυνόμενες εξελίξεις στο μέτωπο των "κόκκινων" επιχειρηματικών δανείων από τον Απρίλιο, είχε προαναγγείλει η εφημερίδα "Κεφάλαιο" (11/3), επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε μία χωρίς προηγούμενο "βίαιη" εκκαθάριση των προβληματικών επιχειρηματικών χαρτοφυλακίων τους, αίροντας και τους τελευταίους δισταγμούς τους για την "εκτέλεση" επιχειρήσεων χωρίς προοπτική βιωσιμότητας και τη "χειρουργική" αναδιάρθρωση του δανεισμού των βιώσιμων. Όπως αναφέραμε, αν και παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα η νομοθέτηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, από τον Απρίλιο αναμένονται τα πρώτα δείγματα της μαζικότερης δράσης των τραπεζών.

Στο επίκεντρο των τραπεζών θα βρεθούν σταδιακά 55 μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θα μπουν στο "χειρουργικό τραπέζι", με στόχο οριστικές λύσεις σε προβλήματα υπερχρέωσης που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν με "ασπιρίνες". Τον μηχανισμό των εξελίξεων που αναμένονται "πυροδοτούν" τα ανησυχητικά στοιχεία για την υποχώρηση των εξαγωγών και την αύξηση των εισαγωγών, τα οποία πιστοποιούν τον αρνητικό αντίκτυπο των καθυστερήσεων των τελευταίων 2 – 3 ετών για τις επιχειρήσεις.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90