03/02/2017
Συνάντηση Βόλφγκανγκ Σόιμπλε - Πόουλ Τόμσεν στο Βερολίνο

 

Κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν χθες τόσο τη συνάντηση του κ. Σόιμπλε με τον κ. Τόμσεν όσο και την άρνηση του κ. Τσακαλώτου να συμμετάσχει σε αυτήν. «Ο Ευκλείδης αρνήθηκε ή δεν του επετράπη να έρθει», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Υποστήριζαν, δε, πως ο κ. Τόμσεν στη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε και πάλι να αμφισβητεί την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων από την Ελλάδα. Ωστόσο, ήταν πιο ευέλικτος σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και πώς θα αντιμετωπιστεί νομοθετικά η περικοπή των συντάξεων. Σημειώνεται ότι για το τελευταίο, η κυβέρνηση θέλει να μπει στον «κόφτη».

Από την ελληνική πλευρά, πάντως, δινόταν μια διαφορετική εκδοχή για την πρόσκληση που απηύθυνε ο κ. Σόιμπλε στον κ. Τσακαλώτο και τη στάση του Ελληνα υπουργού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση των δύο υπουργών, στο περιθώριο του Eurogroup, o Σόιμπλε ενημέρωσε τον κ. Τσακαλώτο για τη συνάντηση που θα είχε με τον κ. Τόμσεν και βολιδοσκόπησε τον Ελληνα ομόλογό του λέγοντας πως θα έβλεπε θετικά να βρεθεί κι αυτός στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσακαλώτος «το άφησε να περάσει». Δεν δέχθηκε, αλλά ούτε αρνήθηκε ευθέως μια πρόσκληση που δεν διατυπώθηκε επίσης ευθέως. Ο κ. Σόιμπλε δεν επανήλθε έκτοτε.

Επισήμως, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ περιορίστηκε να ανακοινώσει πως «δεν υπάρχει σήμερα (σ.σ. χθες) συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών. Ούτε είχε προγραμματιστεί κάτι τέτοιο. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας βρίσκεται σε συστηματική ανταλλαγή με το ελληνικό υπ. Οικονομικών και το ΔΝΤ».

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90