17/03/2014
Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση του ΣΜΕΧΑ για το φόρο υπεραξίας

 

Θετικά βλέπει η κυβέρνηση την πρόταση του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας σε μετόχους εισηγμένων εταιρειών που ελέγχουν το 1% του μετοχικού κεφαλαίου των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Αλ. Μωραϊτάκης είχε το προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη στα οποία παρουσίασε τις θέσεις των χρηματιστών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θεωρεί ρεαλιστική την πρόταση του ΣΜΕΧΑ για επιβολή του φόρου υπεραξίας σε μεγαλομετόχους εισηγμένων εταιρειών.

Μάλιστα, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών φέρονται να εξετάζουν την εισπρακτική απόδοση μιας παραλλαγής της πρότασης του ΣΜΕΧΑ για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας σε μετόχους εισηγμένων εταιρειών που ελέγχουν το 0,90% του μετοχικού κεφαλαίου μιας επιχείρησης.

Σύμφωνα με την μελέτη που εκπόνησε η Ε&Υ, στην Γερμανία και την Αυστρία ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται μόνο σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 1% στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένης εταιρείας, ενώ στη Γαλλία ο φόρος επιβάλλεται μόνο στους κατόχους σημαντικής συμμετοχής (25% και άνω).

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90