24/10/2016
Καθυστερεί η εγκύκλιος για νέες συντάξεις χηρείας

 

Σε έντονο κοινωνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου για τις συντάξεις χηρείας, καθώς η καθυστέρηση προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους συζύγους ή και τα τέκνα θανόντων μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Οι νέες διατάξεις που ισχύουν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά προβλέπουν σημαντικές περικοπές στα ποσά των συντάξεων αλλά και νέες προϋποθέσεις καταβολής, με αιχμή την επιβολή ηλικιακού ορίου.

Στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων, καθώς έχουν περάσει πέντε μήνες και κάτι από την ψήφιση του νόμου και η επίμαχη εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί πρόταση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το θέμα και να ξεκινήσουν τα Ταμεία να εκδίδουν νέες συντάξεις χηρείας για θανάτους που συνέβησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, να καταβάλουν προσωρινά το ποσό των 345 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κατώτατη σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών, ασκούνται πιέσεις, προκειμένου η εγκύκλιος να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών.

Να σημειωθεί ότι με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε για όσους κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50%, εφόσον ο επιζών δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. Εάν έχει και εκείνος συνταξιοδοτηθεί ή εργάζεται/ασφαλίζεται, τότε λαμβάνει το 30% της σύνταξης.

 

Πηγή: enikonomia.gr


efm_728x90