07/10/2016
Στο Ενιαίο Ταμείο τα αποθεματικά του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα

 

Με τα αποθεματικά ύψους 700 εκατ. ευρώ που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές περίπου 500.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα -ασφαλισμένων στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ)- επιχειρεί να «προικίσει» το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με Τα Νέα, οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, τόνισαν χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι το Ταμείο διαθέτει ως αποθεματικά περισσότερα από 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο νεοσύστατο ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) από την 1.1.2017 και ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή επικουρικών συντάξεων.

Οι κλαδικές ομοσπονδίες που συναπαρτίζουν το ΤΑΠΙΤ (τουρισμός, επισιτισμός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, μέταλλο κ.ά.) αποφάσισαν να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά των υπουργικών αποφάσεων και για τις περικοπές στο εφάπαξ και να κλιμακώσουν τη δράση τους οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι.

Οι διοικήσεις των ομοσπονδιών που εκπροσωπούν τους ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πολιτικές για την αρπαγή της περιουσίας, των αποθεματικών και των εισφορών των εργαζομένων, χωρίς μελέτες και δημόσια διαβούλευση, κατ' εφαρμογήν του Ν. 4387/2016 και των υπουργικών αποφάσεων που επέβαλαν το νέο κούρεμα στο εφάπαξ το οποίο πλέον οδηγείται σε επίπεδα επιστροφής εισφορών.

Οπως τόνισαν, το ΤΑΠΙΤ διαθέτει σήμερα πάνω από 740 εκατ. ευρώ κατανεμημένα σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης και κοινό κεφάλαιο. Ποια άλλη σκοπιμότητα, αναρωτήθηκαν, οδήγησε στο νέο κούρεμα των εφάπαξ μέσω του μαθηματικού τύπου, δεδομένης της οικονομικής ευρωστίας, παρά η αρπαγή της περιουσίας μας μέσω της ενοποίησης με τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία για τη συνέχιση καταβολής των συντάξεων.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90