10/09/2016
Στην καλή πορεία της οικονομίας και στο θέμα του χρέους εστίασε ο Τσακαλώτος

 

Στα τελευταία θετικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και στην ανάγκη άμεσης διευθέτησης του ζητήματος του χρέους εστίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη διάρκεια του Eurogroup, το οποίο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών «ολοκληρώθηκε σε εξαιρετικό κλίμα».

Η ελληνική πλευρά δεσμεύθηκε ότι τα προαπαιτούμενα για τα 2,8 δισ. ευρώ θα ολοκληρωθούν σύντομα, ενώ για το χρέος κυβερνητική πηγή τονίζει ότι δεν υπήρξε καμία αντίρρηση ότι το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους ομολόγους του στο Eurogroup, στο οποίο συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς.

«Εκτιμάται πως το 2016 θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» επισήμανε ο κ. Τσακαλώτος.

Όπως εξήγησε, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Οικονομικών και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που όπως είπε εξυπηρετούνται με ταχύ ρυθμό. Είναι χαρακτηριστικό, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, ότι παρά το γεγονός ότι το Δημόσιο ξεκίνησε να πληρώνει στα μέσα Ιουλίου, μέχρι στο τέλος Αυγούστου είχαν αποπληρωθεί οφειλές 1,45 δισ. ευρώ από τα 1,8 δισ. ευρώ -δηλαδή πάνω από το 80% των χρημάτων έφτασε στην πραγματική οικονομία, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

Ως προς τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 2,8 δισ. ευρώ επανεπιβεβαιώθηκε ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν, έως το τέλος Σεπτεμβρίου. καθώς, όπως σημείωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθούν σύντομα», ώστε να αποδεσμευτεί και η υποδόση των 2,8 δισ.

Έμφαση έδωσε ο υπουργός Οικονομικών και στο ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90