08/09/2016
Κατρούγκαλος: Πλαφόν 10% στις αναδρομικές κρατήσεις για τις επικουρικές

 

Θα υπάρξει όριο 10% επί τις συνολικής παροχής της επικουρικής σύνταξης για τις αναδρομικές κρατήσεις -και προφανώς περισσότερες δόσεις-, είπε ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος συνταξιούχοι να λάβουν μηδενικές επικουρικές έως το τέλος του χρόνου.

Με τον τρόπο αυτό, θα μειωθούν τα αναδρομικά ποσά που θα παρακρατηθούν στους περίπου 230.000 με 240.000 συνταξιούχους των οποίων οι επικουρικές έχουν μειωθεί ή θα μειωθούν, και η περικοπή της επικουρικής που ισχύει από τον Ιούνιο θα γίνει σε περισσότερες από τρεις δόσεις.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ διαπίστωσαν ότι λόγω των πολύ υψηλών περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις και οι οποίες σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 45%, η αναδρομική παρακράτηση του επόμενου τριμήνου θα οδηγήσει σε σχεδόν μηδενική σύνταξη τους επόμενους 3 μήνες.

Για το θέμα, έχει προγραμματιστεί σήμερα, Τετάρτη, ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας, ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία και τη διοίκηση του ΕΤΕΑ, έτσι ώστε να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ενδεικτικά του τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ληφθεί ειδική μέριμνα είναι τα παραδείγματα της εφημερίδας Τα Νέα:

Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο 1 ευρώ (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).

Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.

«Σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα»

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για «σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα», αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις. Τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές, εφόσον έχουν ήδη γίνει.

Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε επίσης ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, που θα εξηγεί τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Ξεκαθάρισε πως οι κύριες δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών - παροχών δεν ήταν ισορροπημένη.

Ο ίδιος εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού, η ισορροπία εισφορών - παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Για την ασφάλιση στον ΟΓΑ, σε περιοχές με κάτω από 2.000 κατοίκους, είπε ότι θα εξαιρεθούν μόνον οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, που δεν είναι αγρότες.

Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, στη συνέντευξή του, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι με την κριτική της λειτούργησε ως μεγάφωνο και απαίτησαν αλλαγές οι δανειστές. Μίλησε και «για κουκουλοφόρους -όχι κοινοβουλευτικοί, όπως διευκρίνισε- που εξυπηρετούν συμφέροντά τους και δίνουν πληροφορίες στην τρόικα για να αρθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις».

Για τις οφειλές στα ταμεία, ο ίδιος είπε ότι επιδιώκεται στη διαπραγμάτευση να παγώσουν οι οφειλές και να ρυθμιστούν με κάποιον τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι εισφορές. Ανέφερε ότι και τα τρία προαπαιτούμενα του υπουργείου έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, ανάμεσα στα οποία και η ομογενοποίηση της εισφοράς υγείας από τις αρχές Ιανουαρίου του 2017.

Πάντως, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι για τα εργασιακά η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το λοκ άουτ.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια, είπε πως αν υπάρξουν άνεργοι -καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ το πρόγραμμά τους-, η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90