27/07/2016
Σε δόσεις η επιστροφή αχρεωστήτως καταβαλλόμενων συντάξεων και επιδομάτων

 

Σε δόσεις θα γίνει η επιστροφή αχρεωστήτως καταβαλλόμενων συντάξεων, βοηθημάτων και άλλων επιδομάτων που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη, σύμφωνα με τροπολογία του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το «λαθρεμπόριο καπνού» και ορίζει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «αχρεωστήτως καταβαλλόμενες συντάξεις, βοηθήματα και επιδόματα που χορηγούνται μαζί με τη σύνταξη μέχρι ποσού 15.000 ευρώ παρακρατούνται από τα ποσά των συντάξεων σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι την ολοσχερή εξόφληση τους».

Ορίζεται, δε, ότι το ποσό της έκαστης μηνιαίας δόσης δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει τα 50 ευρώ. Απαγόρευση την οποία εξειδικεύει αναφέροντας ότι κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει:

- το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης για συντάξεις έως 1.000 ευρώ

- το 1/6 του ακαθάριστου ποσού για το μέρος της σύνταξης που ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Η επίμαχη τροπολογία αναφέρει επιπλέον ότι το ανωτέρω ύψος του οφειλόμενου ποσού (50 ευρώ) μπορεί να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Σε περίπτωση παύσης της καταβολής της σύνταξης πριν από την εξόφληση των οφειλομένων το υπόλοιπο ποσό εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Αν και η τροπολογία δεν διευκρινίζει σε ποιες ακριβώς κατηγορίες ασφαλισμένων αναφέρεται, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, εκτιμούν ότι το ζήτημα μπορεί να αφορά επιπλέον ποσά επικουρικών συντάξεων και μερισμάτων που έχουν καταβληθεί, αλλά υπόκεινται σε περικοπές.

Ως παράδειγμα παραθέτουν το «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις που θα εφαρμοστεί πρώτη φορά τον Αύγουστο, αλλά βάσει νόμου πρέπει να παρακρατηθούν σταδιακά και τα ποσά του Ιουνίου και του Ιουλίου. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα του ΕΚΑΣ, που καταβλήθηκε τον Ιούνιο.

 

Πηγή: skai.gr


efm_728x90