20/07/2016
Επανέρχονται τα αυστηρά πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

 

Επανέρχονται, πιθανότατα από την 1η Αυγούστου, τα αυστηρά πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων. Το υπουργείο Οικονομικών διορθώνει τώρα το λάθος που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με την κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για όσους εντοπίζονται να μην εκδίδουν αποδείξεις και παράλληλα προχωρεί στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis.

Με τροπολογία που αναμένεται να καταθέσουν εντός της εβδομάδας, στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, επανέρχονται σε ισχύ οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών με τις οποίες προβλεπόταν η επιβολή αυτοτελών προστίμων από 250 έως 500 ευρώ για κάθε απόδειξη που δεν εκδίδεται ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων και λοιπών φορολογικών στοιχείων. Η επαναφορά των προστίμων αυτών κρίθηκε αναγκαία, καθώς από τη στιγμή που καταργήθηκαν τα πρόστιμα σημειώθηκε «έκρηξη» της φοροδιαφυγής στην αγορά και ειδικά την θερινή περίοδο που διανύουμε στις τουριστικές περιοχές και τα νησιά.

Καταστηματάρχες και ελεύθεροι επαγγελματίες «ξεχνούν» όλο και πιο συχνά να κόψουν αποδείξεις αφού γνωρίζουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που θα ελεγχθούν θα κληθούν να πληρώσουν ένα αστείο πρόστιμο. Το μόνο πρόστιμο που επιβάλλεται σήμερα στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο. Οι τροπολογίες που θα κατατεθούν στο νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο των καπνικών θα προβλέπουν:

[1] Πρόστιμα: Επαναφορά των αυτοτελών προστίμων όταν κατά τη διάρκεια φορολογικών ελέγχων διαπιστώνονται παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση ή στην ανακριβή έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών και λοιπών φορολογικών στοιχείων.

Συγκεκριμένα θα επανέλθουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που ίσχυαν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2015 και προέβλεπαν την επιβολή:

• Προστίμου 250 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο παραβάτης τηρούσε απλογραφικά βιβλία, ή

• Προστίμου 500 ευρώ για κάθε μία μη εκδοθείσα απόδειξη σε περίπτωση που ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας τηρούσε διπλογραφικά βιβλία.

Σε περίπτωση που η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής υπερέβαινε τις 5.000 ευρώ επιβαλλόταν πρόστιμο ίσο με το 40% της αξίας αυτής. Τα πρόστιμα αυτά που καταργήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο επανέρχονται σε ισχύ πιθανότατα από τον Αύγουστο.

[2] Διασύνδεση ταμειακών με Taxis: Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών των επιχειρήσεων με τα ηλεκτρονικά συστήματα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών. Επίσης καθιερώνεται η υποχρέωση των επιτηδευματιών που δεν έχουν ταμειακές μηχανές ή άλλους φορολογικούς μηχανισμούς να διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα δεδομένα των εκδιδόμενων φορολογικών στοιχείων.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90