18/07/2016
Μάχη κατά της φοροδιαφυγής αλά... αμερικάνικα - Σχεδιάζουν το ελληνικό IRS

 

Στην αμερικανική φορολογική υπηρεσία, το γνωστό IRS, στρέφεται και πάλι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να ενισχύσει το «οπλοστάσιό» του κατά της φοροδιαφυγής.

Η αύξηση των εσόδων και η επίτευξη των μνημονιακών στόχων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία προκειμένου οι φορολογούμενοι να μη βρεθούν για άλλη μια φορά ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής ετοιμάζει μετά από αρκετά και πάλι έναν κύκλο σημαντικών επαφών με τους ειδικούς στην αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας αλλά και νέων τεχνικών.

Η προσδοκία είναι ότι από τη μία θα διευκολύνουν το έργο του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού και από την άλλη θα αποδώσουν καρπούς σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η νέα «επιστράτευση» του IRS κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού κατ' επανάληψη οι δανειστές ιδιαίτερα από την πλευρά του ΔΝΤ έχουν επισημάνει ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής, για να στεφθεί κάποια στιγμή από επιτυχία, απαιτεί ουσιαστικά ένα «ελληνικό IRS», δηλαδή θα πρέπει υπό την ανεξάρτητη δομή της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να αντιγράψει πλήρως τις μεθόδους και τις πρακτικές της αμερικανικής φορολογικής υπηρεσίας.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η υιοθέτηση τεχνικών της οικονομικής αστυνομίας των ΗΠΑ από το 2012, έχει συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, κυρίως μέσω των συστημάτων εντοπισμού αφανών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, αλλά και των ελέγχων και διασταυρώσεων που διενεργούνται με βάση τις δαπάνες διαβίωσης και τα περιουσιακά στοιχεία. Με βάση επίσης το αμερικανικό μοντέλο ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία το «φακέλωμα» όλων των συναλλαγών των φορολογουμένων (εμπορικά καταστήματα, κέντρα διασκέδασης, συμβολαιογραφεία, πολεοδομίες, ξενοδοχεία, τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές και εκπαιδευτήρια, ΔΕΚΟ κ.λπ.), αλλά και επιλογή των «υπόπτων» για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας με βάση ηλεκτρονικά αρχεία, που περιέχουν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία για το επάγγελμα, τα τεκμήρια και το ιστορικό τους (συνέπεια ή μη στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, είδος και έκταση φορολογικών παραβάσεων κ.ά.).

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90