14/07/2016
Οι θεσμοί επιμένουν: Να κοπούν οι δεσμοί των τραπεζών με πολιτικούς

 

Κατηγορηματικά «όχι» απάντησαν οι θεσμοί στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή των κριτηρίων, με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών.

Όπως ανέφερε η Καθημερινή, τη Δευτέρα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών με επιστολές τους απάντησαν αρνητικά στο αίτημα που είχε απευθύνει η κυβέρνηση με επιστολή του αντιπροέδρου κ. Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μέσω της σχετικής επιστολής η κυβέρνηση ζητούσε να αλλάξει ο νόμος που ορίζει τα κριτήρια επιλογής των διοικήσεων, υποστηρίζοντας ότι οι περιορισμοί που θέτει δημιουργούν δυσλειτουργίες και προβλήματα στη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης στο EWG υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να ανοίξει ζήτημα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου, τη στιγμή που η διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων των τραπεζών είναι σε εξέλιξη.

Παρά την άρνηση, πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να τεθεί το θέμα και από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνεδρίαση του Εurogroup, που πραγματοποιήθηκε προχθές. Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν τελικώς οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν το θέμα.

Με βάση τον νόμο που έχει ψηφιστεί, τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών πρέπει -μεταξύ άλλων- να μην έχουν ασκήσει, ούτε να τους έχει ανατεθεί κατά τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από τον διορισμό τους, σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, όπως αρχηγού του κράτους ή προέδρου της κυβέρνησης, ανωτέρου πολιτικού αξιωματούχου, ανωτέρου κυβερνητικού, δικαστικού ή στρατιωτικού υπαλλήλου, ή σημαντική θέση ως ανωτέρου στελέχους δημοσίων επιχειρήσεων ή στελέχους πολιτικού κόμματος.

Λόγω αυτής της πρόβλεψης, δεν μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της Εθνικής η κ. Λούκα Κατσέλη.

Η κυρία Κατσέλη ήταν επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας», κόμματος που είχε ιδρύσει πριν τις εκλογές του 2015, ενώ ήταν υπουργός Οικονομίας το 2009. Υποστήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια τοποθετήθηκε πρόεδρος της Εθνική όταν ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90