12/03/2014
Stop από τρόικα σε διανομή κοινωνικού μερίσματος

 

Έντονες αντιρρήσεις φέρεται ότι συνεχίζει να έχει η τρόικα για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ενώ, την ίδια ώρα, εγείρει και ζήτημα συνολικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, με τον εξορθολογισμό ορισμένων ειδικών αποδοχών, όπως, πχ τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας που λαμβάνουν. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι εκπρόσωποι των δανειστών αφ' ενός εμμένουν ότι για να προσδιοριστεί το ύψος του κοινωνικού μερίσματος θα πρέπει να διασφαλιστεί πως η διανομή του δεν θα επηρεάσει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφ' ετέρου εγείρουν επιπρόσθετες υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο σκέλος, σύμφωνα με την τρόικα, πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 θα είναι 2,9 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) όσο προβλέπει ο προϋπολογισμός, και στη συνέχεια να διανεμηθεί η όποια υπέρβαση. Ταυτόχρονα, η τρόικα ζητάει, ένα τμήμα του κοινωνικού μερίσματος να έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ήτοι να μην δοθεί εξ ολοκλήρου σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους. Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν να αποπληρώσουν, μέσω του πλεονάσματος, επιπλέον ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα), αυξάνοντας τη ρευστότητα στην αγορά και δίνοντας, κατ' επέκταση, αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία.

Όσον αφορά στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των βασικών μισθών». Όμως, τόσο η ελληνική πλευρά όσο και η τρόικα θέτουν ζήτημα «εξορθολογισμού». Ως παράδειγμα, ο ίδιος παράγοντας, έφερε τα οδοιπορικά που λαμβάνουν διαφορετικές κατηγορίες υπαλλήλων (μηχανικοί για οδοιπορικά λαμβάνουν ποσό 56 ευρώ, οι ελεγκτές του ΓΛΚ ποσό 59 ευρώ, του ΕΛΓΑ ποσό 40 ευρώ, του ΟΠΕΚΕΠΕ ποσό 94 ευρώ, κλπ). «Ορθώς παίρνουν τα έξτρα αλλά πρέπει να υπάρχει εξορθολογισμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, θα πρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να υπάρχει «σύνδεση απολαβών με την αξιολόγηση».

Οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία με την Τρόικα έως το τέλος της εβδομάδας

Συμφωνία με την Τρόικα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, όπως έγινε αντιληπτό κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν πιέσεις προς τον κ. Ι. Στουρνάρα για άμεσο αποτέλεσμα στο θέμα των συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετέβη στις Βρυξέλλες, με ανοιχτά «μέτωπα» με την Τρόικα, με ισχυρό «χαρτί» όμως για ακόμη μία φορά αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος και της γενικότερης προόδου της χώρας μας, την οποία και οι ομόλογοί του αναγνώρισαν. Ωστόσο, εντόπισαν και εκκρεμότητες και επεσήμαναν την ανάγκη συμφωνίας με την Τρόικα και εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο ως σήμερα, αλλά η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί σε πολλούς τομείς για να μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί συμφωνία με την τρόικα εντός της εβδομάδας», δήλωσε, μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά το τέλος της  συνόδου στις Βρυξέλλες.

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90