11/03/2014
Προθεσμία έως την Κυριακή για συμφωνία με την τρόικα

 

Τελεσίγραφο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος της εβδομάδας έδωσε το Eurogroup που άσκησε έντονη κριτική για την έλλειψη προόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Στα θετικά της συνεδρίασης της Ευρωζώνης ήταν η αναγνώριση της προόδου στα δημοσιονομικά ζητήματα, με έμφαση στο αναμενόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και η σιωπηρή έγκριση των Ευρωπαίων στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Οι επικεφαλής των ελεγκτών επιστρέφουν αύριο στην Αθήνα με στόχο να υπάρξει συμφωνία έως την Κυριακή, που θα ανοίξει τον δρόμο για την έγκριση της δόσης είτε με τηλεδιάσκεψη του Eurogroup εντός του Μαρτίου είτε στο άτυπο Eurogroup της 1ης Απριλίου στην Αθήνα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση το στίγμα των σκληρών προθέσεων των εταίρων είχε δώσει από νωρίς ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διεμήνυσε ότι επιθυμεί επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης «το συντομότερο δυνατόν».

Σημαντικό
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει συμφωνία ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό για όλους μας και ειδικότερα για την Ελλάδα να υπάρξει συμφωνία. Ας ελπίσουμε ότι η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστούν στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωζώνης.

Η χθεσινή συνεδρίαση δεν επιβεβαίωσε σε καμία περίπτωση το κλίμα αισιοδοξίας που είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο το Eurogroup θα αναγνώριζε πως έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή από την Ελλάδα της εργαλειοθήκης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, όπου οι εκπρόσωποι της τρόικας φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, κυρίως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Οπως έγινε γνωστό, η πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός εργασίας Γιάννη Βρούτσης στην τρόικα για τις ομαδικές απολύσεις δεν γίνεται αποδεκτή. Κομισιόν και ΕΚΤ αμφισβητούν ανοιχτά την ελληνική πρόταση που προβλέπει να δοθεί για μια μεταβατική περίοδο κυρίαρχος ρόλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο θα εξετάζει τα αιτήματα επιχειρήσεων για ομαδικές απολύσεις. Η τρόικα δεν θεωρεί ισχυρή την πρόταση της κυβέρνησης και ζητά να της δοθούν νέες πιο αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις.

Ενστάσεις υπάρχουν και για τη βεβαιότητα που εκφράζει η Αθήνα ότι το νέο σχήμα θα λειτουργήσει ικανοποιητικά και ότι δεν θα χρειαστεί να υπάρξει νομοθέτηση, κάτι που θα κριθεί, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, από τις αρχές του 2015. Ερωτήματα διατυπώνει η τρόικα και για το ασφαλιστικό, όπου η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να συστήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία θα μελετήσει τη βιωσιμότητα του συστήματος εντός του 2014. Η τρόικα ζητά ακόμη διευκρινίσεις σχετικά με τις περαιτέρω συγχωνεύσεις Ταμείων και την αλλαγή του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών.

Πονοκέφαλος
Πρόσθετος πονοκέφαλος είναι και οι απαιτήσεις της τρόικας που απαιτεί να υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εργαζομένων για την κήρυξη απεργιών και να υπάρξει πάγωμα των τριετιών από το 2017.

Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup άρχισε η Διακυβερνητική Διάσκεψη, στην οποία οι 28 υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. επιχειρούν να πετύχουν μία προσωρινή συμφωνία για τον μελλοντικό Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν στο σημερινό Συμβούλιο EcoFin.

Kατοχύρωση επιδόματος γάμου και τριετιών ζητά η ΓΣEE

Tην κατοχύρωση -και για το 2014- του επιδόματος γάμου και των τριετιών (τις οποίες αμφισβητεί η τρόικα) επιχειρεί να «κλειδώσει» η ΓΣEE με την υπογραφή νέας Eθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Eργασίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Tα αιτήματα περιλαμβάνονται, μαζί με την «πάγια» διεκδίκηση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,29 ευρώ, στην εξασέλιδη πρόσκληση που απέστειλε η ΓΣEE στις τέσσερις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣEB, EΣEE, ΓΣEBEE και ΣETE), ζητώντας την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη σύναψη νέας EΓΣΣE. H νέα Σύμβαση θα πρέπει, ωστόσο, να υπογραφεί έως τις 31 Mαρτίου καθώς τη συγκεκριμένη ημερομηνία «εκπνέει» η τρίμηνη μετενέργεια (η EΓΣΣE έχει λήξει από τις 31/12/2013).

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90