09/07/2016
Έρχονται 30.000 έλεγχοι έως 30/9 για μη έκδοση αποδείξεων

 

Σχέδιο ελέγχων κατά την καλοκαιρινή περίοδο στην αγορά για την καταπολέμηση του φαινομένου της μη έκδοσης αποδείξεις και της μη απόδοσης του ΦΠΑ βάζει σε λειτουργία η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.  Το σχέδιο ελέγχων αφορά στην καλοκαιρινή περίοδο, δηλαδή έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το επιχειρησιακό πλάνο περιλαμβάνει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις εφορίες και μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις Υπηρεσίες Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) σε όλη την επικράτεια, με ιδιαίτερη έμφαση σε τουριστικές περιοχές, αλλά και σε κλάδους ή επιχειρήσεις που παρουσιάζουν υψηλή παραβατικότητα (εστιατόρια, ταβέρνες, κέντρα διασκέδασης, χώροι δεξιώσεων κλπ). Κατόπιν έκδοσης σχετικής απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, κάθε γεωγραφική περιοχή δεν θα ελέγχεται μόνο από συνεργεία της εφορίας στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται, αλλά κυρίως από συνεργεία των εφοριών  γειτονικών νομών και στοχευμένα από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής,  θα διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και προκειμένου να αντιμετωπισθούν φαινόμενα παρεμπόδισης του ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών, επαναλαμβανόμενης παραβατικής συμπεριφοράς ή φοροδιαφυγής μεγάλης έκτασης θα ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για τη διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης που παραβιάζει τη φορολογική νομοθεσία για διάστημα έως και ενός μήνα.

Να σημειωθεί ότι στην αγορά παρατηρείται έξαρση της παραβατικής συμπεριφοράς λόγω και του γεγονότος ότι έχουν σχεδόν μηδενιστεί τα πρόστιμα για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις. Τον περασμένο Οκτώβριο καταργήθηκαν τα αυτοτελή πρόστιμα των 250 ή 500 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδιδόταν και αντικαταστάθηκαν από πρόστιμα ίσα με το 50% του ΦΠΑ που περιλαμβάνεται στη συναλλαγή για την οποία δεν εκδόθηκε απόδειξη. Αυτό το σύστημα οδήγησε σε επιβολή προστίμων που προκαλούν... γέλια. Για παράδειγμα, για μια απόδειξη αξίας 10 ευρώ που δεν έχει εκδοθεί προβλέπεται πρόστιμο μόλις 0,93 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αναγνωρίσει το λάθος και πλέον ετοιμάζεται επαναφορά των αυτοτελών προστίμων αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο, δηλαδή έως και 150 ευρώ ανά απόδειξη που δεν εκδίδεται.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90