08/07/2016
Στο φως 13.730 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 150.000€

 

Στη... φόρα έβγαλε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων τα ονόματα 13.730 μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου, εκπληρώνοντας τη μνημονιακή υποχρέωση.

Αναρτήθηκαν δύο «μαύρες» λίστες: μία με οφειλέτες-φυσικά πρόσωπα που ο καθένας έχει χρέη πάνω από 181.000 ευρώ και μέχρι 1,26 δισ. ευρώ ή συνολικά 19,69 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις εταιρείες-οφειλέτες του Δημοσίου που συνολικά χρωστούν 63,369 δισ. ευρώ.

Ο νούμερο ένα οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο του Δημοσίου είναι ο Θεσσαλονικιός λογιστής Νίκος Κασιμάτης, ο οποίος είχε εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο με την παράνομη επιστροφή ΦΠΑ ύψους σχεδόν 60 εκατ. ευρώ από ιδιοκτήτες εταιρειών-μαϊμού που παρουσίαζαν εικονικές εξαγωγές και αποκαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2001. Ο λογιστής έφτασε να χρωστά το ποσό των 1,266 δισ. ευρώ στο Δημόσιο και μέχρι πρότινος ήταν στη φυλακή.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται ο Ευάγγελος Σιέμπος, ο οποίος οφείλει στο Δημόσιο το ποσό των 428,35 εκατ. ευρώ, στην τρίτη θέση ο Γεώργιος Οικονομίδης με οφειλές ύψους 363,7 εκατ. ευρώ, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται μια γυναίκα, η Ελένη Καρυδοπούλου, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της οποίας ανέρχονται σε 319,73 εκατ. ευρώ.

Στην κορυφή του καταλόγου των εταιρειών-οφειλετών του Δημοσίου βρίσκεται, για μία ακόμα φορά, η κλειστή εδώ και χρόνια χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις με οφειλές 8,54 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η (επίσης κλειστή) πρώην Ολυμπιακή Αεροπορία με οφειλές 1,35 δισ. ευρώ. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η εταιρεία Carrera Mobile, η οποία πιθανώς είχε εμπλακεί σε υπόθεση πλαστών τιμολογίων και εμφανίζεται να οφείλει 864 εκατ. ευρώ. Στην εξάδα είναι και ο (κλειστός επίσης) όμιλος σουπερμάρκετ «Ατλάντικ» με οφειλές 654,5 εκατ. ευρώ.

Στις πρώτες θέσεις της λίστας με τους οφειλέτες του Δημοσίου βρίσκονται κι άλλες κρατικές εταιρείες, αλλά και μονοπρόσωπες ΕΠΕ από τις οποίες το Δημόσιο δεν μπορεί να εισπράξει ούτε ευρώ.

Μεταξύ των κρατικών εταιρειών συναντάμε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) με οφειλές 630 εκατ. και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με οφειλές 462 εκατ. ευρώ, τη Συνεταιριστική Εταιρεία Λιπασμάτων (ΣΥΝΕΛ), τον (κλειστό πλέον) Οργανισμό του Ιπποδρόμου (ΟΔΙΕ) με οφειλές 210 εκατ. ευρώ, τη συνεταιριστική ΚΥΔΕΠ με 170 εκατ. ευρώ, την παλαιά Τράπεζα Κρήτης που οφείλει 164 εκατ. ευρώ, ακόμα και τον περίφημο Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) που είχε ιδρυθεί τη δεκαετία του 1980 έπειτα από την κρατικοποίηση σειράς εταιρειών από τις τότε κυβερνήσεις, με οφειλές 136 εκατ. ευρώ.

Στον κατάλογο με τους 100 μεγαλύτερους οφειλέτες εντοπίζεται και μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών ή λατομικών επιχειρήσεων, αρκετές από τις οποίες έχουν βάλει λουκέτο ή βρίσκονται ένα βήμα πριν από το κλείσιμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η εισηγμένη ΑΤΤΙΚΑΤ (και η συγγενής Σείριος), η Κ. Μπαλάφας (έχει κλείσει), η Μόρφου Κτιριακή Κατασκευαστική ΑΕ και η Αφοί Σταύρου (λατομεία).

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90