05/07/2016
Κομισιόν - ιταλικές αρχές αναζητούν λύση για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ιταλικές αρχές για την αναζήτηση λύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφερε σήμερα, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Ανταγωνισμού Ρικάρντο Καρντόζο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είμαστε όντως σε επαφή με τις ιταλικές αρχές και υπάρχουν μια σειρά από λύσεις που μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή, οι οποίες θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της ρευστότητας και των ελλείψεων κεφαλαίων σε τράπεζες, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τους ιδιώτες επενδυτές», δήλωσε ο Ρ. Καρντόζο.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε τη μείωση κατά 30% των «κόκκινων» δανείων της ιταλικής τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, που είναι η τρίτη μεγαλύτερη της χώρας, την επόμενη τριετία.

Όπως ανακοίνωσε η τράπεζα, που αντιμετωπίζει προβλήματα, η ΕΚΤ της είπε να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της στα 32,6 δισ. ευρώ το 2018 από 46,9 δισ. ευρώ το 2015. Οι στόχοι για το 2016 και το 2017 είναι 43,4 δισ. ευρώ και 38,9 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.

Η τράπεζα, που έχει το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων μεταξύ των εισηγμένων ιταλικών τραπεζών, δήλωσε ότι της ζητήθηκε να παρουσιάσει έως τις 3 Οκτωβρίου ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα λάβει για να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 20% των συνολικών δανείων της έως το 2018.

Οι στόχοι περιλαμβάνονται σε ένα σχέδιο απόφασης που απέστειλε η ΕΚΤ στην ιταλική τράπεζα, η οποία πρέπει να απαντήσει έως τις 8 Ιουλίου στην κεντρική τράπεζα. Η τελική απόφαση της ΕΚΤ για τους στόχους αναμένεται έως το τέλος Ιουλίου.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90