23/06/2016
Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα πρέπει να πάρει στα χέρια της το πρόγραμμα

 

Την πεποίθηση ότι χρειάζεται ισχυρότερη ιδιοκτησία του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε από το βήμα του Economist ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος επισήμανε πως «αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», θα υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημείωσε δε πως «ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονόμησε πέρυσι 8 δις ευρώ βάσει των ευνοϊκών όρων δανεισμού από τον ESM».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, η οποία απελευθέρωσε και την εκταμίευση της πρώτης δόσης -7,2 δις- σηματοδοτεί την «αναγνώριση ότι η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της οικονομίας της και πως η Ευρώπη δεν θα αφήσει μόνη την Ελλάδα».

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πήρε περισσότερο από το αναμενόμενο, 9 αντί για 3 μήνες, γεγονός που επιβάρυνε την ελληνική οικονομία και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα διακόπηκε από τις πολιτικές εξελίξεις το 2015, εν μέσω capital controls στις τράπεζες, γεγονός που αναίρεσε πολλά από όσα είχε κάνει η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει στα χέρια της αυτό το πρόγραμμα προσαρμογής, να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο και να δημιουργήσει ένα πιο θετικό περιβάλλον, φιλικό για επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη τα επόμενα δύο χρόνια, φέρνοντας το παράδειγμα των προωθούμενων αλλαγών στο εργασιακό δίκαιο.

Οι άλλες τοποθετήσεις στο συνέδριο

Ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ανέφερε ότι «σήμερα το κέντρο του κόσμου δεν είναι η Ευρώπη όπως άλλοτε. Είναι η Κίνα. Πρέπει να λοιπόν να παραμείνουμε ενωμένοι προκειμένου να έχουμε την κρίσιμη μάζα, να κοιτάζουμε τους Κινέζους και τους Αμερικανούς στα μάτια και να συζητάμε για το μέλλον του κόσμου», είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, συνοψίζοντας τα τρία ζητήματα που κατά τη γνώμη του πρέπει να επιλυθούν: Έλλειψη λαϊκής υποστήριξης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και πρόβλημα διακυβέρνησης

Ο Τζον Μπράτον, πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι «χρειάζεστε νομική μεταρρύθμιση και κτηματολόγιο. Η Ελλάδα θα επιτύχει ανάπτυξη όταν θα υπάρξει αξιόπιστος μηχανισμός επίλυσης διαφορών, όταν ο καθένας θα γνωρίζει την ιδιοκτησία του, όταν θα αναπτυχθεί περαιτέρω ο τομέας των εξαγωγών. Τότε θα είναι που θα προσελκύσει ξένες επενδύσεις και κυρίως από τον απόδημο Ελληνισμό».

«Έκλεισε ένας παρατεταμένος κύκλος αστάθειας και αβεβαιότητας», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας για την ανάγκη «μεγαλύτερης ορατότητας μιας βιώσιμης εξόδου από την κρίση».

«Την κατάρρευση του ασφαλιστικού δεν πρέπει να τη δούμε αποσπασματικά. Απαιτείται αλλαγή υποδείγματος. Το διεθνές περιβάλλον γίνεται δυσχερές για μικρές και πτωχευμένες χώρες όπως η Ελλάδα», τόνισε ο Τάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιχειρώντας να παρουσιάσει τις μελλοντικές προκλήσεις.

Ο κ. Γιαννίτσης αναφέρθηκε στις πολιτικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει επί σειρά δεκαετιών στο ασφαλιστικό και οι οποίες -όπως είπε- αποσταθεροποιούν το σύστημα, ως σύστημα κοινωνικής συνοχής. Τόνισε ότι «το κόστος για την Ελλάδα συνδέεται με το κοινωνικό κόστος» και «η επιτυχία εξαρτάται από την πολιτική και την ικανότητά της να προωθήσει τη μείωση των ανισοτήτων». «Αν αυτό δεν συμβεί, κάθε κυβέρνηση θα βρίσκεται εμπρός στην πρόκληση για λήψη νέων επώδυνων μέτρων», πρόσθεσε, και έκανε λόγο για πρακτικές που μεταθέτουν το πρόβλημα στο μέλλον, όπως η χρήση πόρων που ευνοεί τις πελατειακές σχέσεις.

«Έχουμε ελληνική κρίση νούμερο 2», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Γκίκας Χαρδούβελης, εντοπίζοντας τη στασιμότητα ως το status quo στην Ελλάδα. «Η πρόκληση είναι αν θα βγούμε από αυτήν», σημείωσε, μιλώντας για την ανάγκη δημοσιονομικού «αέρα», τον οποίο κατά τη γνώμη του η Ελλάδα θα διασφαλίσει από την Ευρώπη, αν πείσει ότι διαθέτει την ιδιοκτησία του προγράμματος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν ενδιαφέρεται σήμερα για την Ελλάδα στον βαθμό που το έκανε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος του ντόμινο.

«To μήνυμα είναι η υλοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του Economist ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος μίλησε για ελλειμματική εφαρμογή των μέτρων, που έχει λειτουργήσει ως «αχίλλειος πτέρνα» της μεταρρυθμιστικής πορείας στην Ελλάδα.

«Η πρώτη αξιολόγηση ασχολήθηκε κυρίως με το δημοσιονομικό πακέτο, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την υιοθέτηση βασικής νομοθεσίας για το ταμείο επενδύσεων, τον ενεργειακό τομέα κ.ο.κ. Η δεύτερη αξιολόγηση δεν θα έχει να κάνει με παραμετρικές μεταρρυθμίσεις και με ζητήματα κεντρικής νομοθεσίας. Θα αφορά την υλοποίηση», επισήμανε ο κ. Costello, o οποίος επισήμανε το ρίσκο του «εφησυχασμού».

Ο Φρανσέσκο Ντρούντι, επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την Ελλάδα, τόνισε πως «η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας στο τραπεζικό σύστημα και οφείλω να πω ότι -αν δούμε την εμπειρία της Κύπρου- είναι ένα κομβικό σημείο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας μεταξύ των πολιτών και του κράτους».

Η ανώτερη αναλύτρια και περιφερειακή διευθύντρια Ευρώπης του Economist Intelligence Unit Τζόαν Χιούι σημείωσε ότι οι εξελίξεις θα καθοριστούν από το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα καταφέρει να διατηρήσει ενωμένο το κόμμα του. «Η μεσομακροπρόθεσμη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% θα επηρεαστεί από την πιθανότητα πρόωρων εκλογών», πρόσθεσε.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η συνολική αποταμίευση κατά τον εργασιακό βίο. Κι αυτό δεν ευνοείται από το αναδιανεμητικό σύστημα. Υπάρχει κίνδυνος ενός νέου δημοσιονομικού εκτροχιασμού και είναι ώρα να δούμε πώς θα αναδιανεμηθεί το ρίσκο», τόνισε ο Χριστόφορος Σαρδελής, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ο Τζον Αντριους, consultant editor του Economist, εκτίμησε ότι το Brexit συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την ΕΕ, σε σχέση με το Grexit. Εξέφρασε επίσης την άποψη πως αν ψηφιστεί η παραμονή, «τα πράγματα θα συνεχιστούν όπως είναι. Διαφορετικά, θα υπάρξει σταδιακή αποσύνθεση της ΕΕ».

Περισσότερο από το 30% των μέτρων δεν έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα, συνεπώς θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην υλοποίηση, παρατήρησε κατά την παρέμβασή του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist Αλβάρο Περέιρα, μιλώντας με τη σειρά του για την ανάγκη ιδιοκτησίας του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.

«Η δέσμευση -για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018- είναι να διατηρηθούν αυτά τα επίπεδα και μεσοπρόθεσμα. Μπορούμε βεβαίως να συζητήσουμε τι ακριβώς σημαίνει ‘μεσοπρόθεσμα’, αλλά δεν θέλω να θέλω να μπω σε αυτήν τη συζήτηση. Η δέσμευση πάντως έχει καταγραφεί τόσο για την περίοδο του προγράμματος όσο και για μετά τη λήξη του», ανέφερε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ESM για την Ελλάδα Νικόλα Τζιαμαριόλι.

Tην πεποίθηση ότι απαιτείται σύγχρονη οργάνωση όλων των μηχανισμών που σχετίζονται με τη φαρμακευτική δαπάνη, με την εισαγωγή ηλεκτρονικού μηχανισμού, «αν είναι δυνατό και σε πραγματικό χρόνο», εξέφρασε κατά την εισήγησή του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης.

Για έναν «κύκλο χαμένων ευκαιριών» έκανε λόγο από το βήμα του Economist ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρος Τρύφων, αξιολογώντας τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της υγείας. Μεταξύ άλλων, μίλησε για βίαιη παρέμβαση στις τιμές των φαρμάκων, υπό την επισήμανση ότι «οι τιμές των παλιών μειώθηκαν πολύ περισσότερο από τις τιμές των νέων».

«O ελληνικός τομέας υγείας ήταν ο δεύτερος πιο σπάταλος στον ΟΟΣΑ», επισήμανε κατά την εισήγησή του στην 20ή Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση Νίκος Μανιαδάκης, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να ξαναδούμε τον προϋπολογισμό της υγείας και της φαρμακευτικής δαπάνης». Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για περιοχές που υποχρηματοδοτούνται.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90