17/06/2016
Υποβολή αιτήσεων για ένταξη ανέργων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

 

Τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ θα υλοποιηθούν σε 17 δήμους της χώρας, θυλάκους υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την ένταξη ανέργων στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που θα υλοποιηθούν σε 17 δήμους της χώρας, θυλάκους υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας.

Η πρόσκληση που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) αφορά στον πρώτο κύκλο προσλήψεων 3.737 ανέργων από τους συνολικά 6.918 που θα προσληφθούν για 8μηνη απασχόληση με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Αναλυτικά, έπειτα από νομοθετική πρωτοβουλία της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ηλικίας έως 25 ετών θα λαμβάνουν μηνιαίως καθαρές αμοιβές 431,75 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 638,75), ενώ όσοι είναι άνω των 25 ετών θα λαμβάνουν 495,25 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές 732,54). Οι ωφελούμενοι θα απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία βάση, πλην Κυριακής και νυχτερινών βαρδιών.

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα έχουν ενταχθεί όλοι οι δήμοι της χώρας. Μιλώντας στην «Κ», η κ. Αντωνοπούλου επισημαίνει πως ο νέος τρόπος υλοποίησης της κοινωφελούς εργασίας είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης.

Οι 17 δήμοι της α΄ φάσης της νέας γενιάς προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας είναι δήμοι: Αγ. Αναργύρων-Καματερού, Αγρινίου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Αργους-Μυκηνών, Αρταίων, Ασπροπύργου, Θερμαϊκού, Καλαμαριάς, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορδελιού-Ευόσμου, Κορινθίων, Παιονίας, Παύλου Μελά, Περάματος, Σαλαμίνος, Σιντικής και Φυλής. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα απασχολούνται σε έργα και υπηρεσίες, όπως περιβαλλοντικές βελτιώσεις (μικρά έργα προστασίας από πυρκαγιά, βελτίωση στη συλλογή και ανακύκλωση απορριμμάτων, συντήρηση πρασίνου πεζοδρομίων και νησίδων, συντήρηση κήπων και αλσών, φύλαξη δασών και κοινοχρήστων χώρων), έργα βελτίωσης και συντήρησης οδοποιίας, υποδομές κοινής ωφέλειας (πάρκα, αθλητικά κέντρα, ελεύθεροι χώροι), συντήρηση και αναδιαμόρφωση κτιριακών κοινωνικών υποδομών καθώς και ενίσχυση του έργου των κοινωνικών υπηρεσιών των δήμων.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προχώρησαν στη δημιουργία ειδικού λογαριασμού με την επωνυμία «Λογαριασμός ενίσχυσης ειδικών προγραμμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με σκοπό την επιχορήγηση οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αυτών, για την υλοποίηση έργων/εργασιών μικρής κλίμακας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο ειδικός αυτός λογαριασμός θα καλύπτει μέρος των αναγκών των δήμων σε υλικά, μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων, μηχανήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση των έργων τους.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90