16/06/2016
Σταθάκης: Ενεργός από την 1η Σεπτεμβρίου ο αναπτυξιακός νόμος

 

Στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί εισέρχεται την Τετάρτη ο νέος αναπτυξιακός νόμος. «Από την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι ενεργός. Είναι ένας νόμος που αφορά νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και είναι στραμμένες κυρίως στην παραγωγή, την τεχνολογία και την καινοτομία» δήλωσε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 εξήγησε: «Νομίζω ότι έχουν ενσωματωθεί 14 αλλαγές -όπως τις απαρίθμησα- που έχουν γίνει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού διαλόγου μέσα στη Βουλή.

» Εκτιμώ ότι δύο-τρεις εκκρεμείς οριακές βελτιώσεις θα γίνουν σήμερα. Πιστεύω ότι την 1η Σεπτεμβρίου ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι ενεργός, με την έννοια ότι θα έχει βγει και όλο το νομοθετικό κομμάτι που πρέπει να παραχθεί δευτερογενώς ως υπουργικές αποφάσεις, ΚΥΑ κ.λπ., καθώς θα είναι έτοιμες και όλες οι μεταβατικές διατάξεις που έχουν μικρότερο αριθμό αποφάσεων που πρέπει να βγουν.

» Παραλάβαμε δύο αναπτυξιακούς νόμους σε πολύ χαοτική κατάσταση, με πολλά θέματα ανολοκλήρωτα ή ολοκληρωμένα, αλλά χωρίς να το ξέρει ή να το αποτυπώσει κάποιος. Ποιες επενδύσεις από τους παλιούς αναπτυξιακούς, από τα 6.000 επενδυτικά σχέδια, ποια από τα 6,5 δισ. που θεωρητικά θα χρειάζονταν είναι υπαρκτές ή όχι.

» Εμείς βάλαμε το όριο στις 31 Μαρτίου 2017, για να έχει καλυφθεί το 50% του επενδυτικού σχεδίου. Άρα, την Άνοιξη του επόμενου χρόνου θα έχουμε οριστικά το κλείσιμο των παλιών αναπτυξιακών.

» Ποια έργα προχωρούν, είναι υπαρκτά και ποια απεντάσσονται αυτόματα. Η εκτίμησή μας είναι ότι από τα 6,5 δισ. ευρώ, όπως υπολογίζουμε ότι υπαρκτά και αυτά που μπορεί να καλύψει το κράτος από τους παλιούς αναπτυξιακούς είναι 2,5 δισ. ευρώ.

» Ο νέος αναπτυξιακός νόμος αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτό τον διαφοροποιεί από τους παλιούς. Δεν θα έχουμε επιδότηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων σε αντίθεση με τους προηγούμενους.

» Συνεπώς είναι ένας αναπτυξιακός νόμος για νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παλιές που προβαίνουν σε επενδύσεις και εκσυγχρονισμούς και κυρίως είναι στραμμένες στην παραγωγή, στην τεχνολογία και στην καινοτομία. Αυτό είναι το στίγμα και θεωρούμε ότι θα είναι μια σημαντική ώθηση σε αυτό που εκπροσωπούμε, πολλές επενδυτικές δραστηριότητες σε αγροτροφικά, σε νέες καινοτομικές επιχειρήσεις, σε νεανική επιχειρηματικότητα και σε όλο αυτό το φάσμα του μεγάλου όγκου, τον κορμό της ελληνικής οικονομίας που θέλει να επενδύσει και να παράξει.»

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90